Sve o ljekovitim biljkama i čajevima
Arhiva
« » lip 2008
+
+
+
Blog - lipanj 2008
nedjelja, lipanj 29, 2008

Pasulj je donesen iz Amerike. Kod nas se gaji u ogromnim količinama u raznim varijetetima, jer je puno korišćen u ishrani. Međutim pasulj je i lekovita biljka. U lekovite svrhe upotrebljava se zrela mahuna bez semena (Phaseoli legumen, Phaseoli cortex fructus) od pasulja čučavca (ne pritkaša). Mahune pasulja su malo sluzavog ukusa i bez mirisa.
Sastav:
  U pasulju ima arginina, koji je gvanidin alfa aminovalerijanska kiselina. Arginin deluje slično sintalinu, jednom sintetičnom antidijabetskom sredstvu čije je dejstvo slično dejstvu insulina, ali je slabije, sporije i dugotrajnije.


 
 

Ima još i tirozina, triptofana, leucina, holina, alantoina, trigonelina, asparagina, kalijuma, kremene i fosforne kiseline, vitamina C, monoamino-masnih kiselina i hemiceluloze koja hidrolizom daje galaktozu, arabinozu i malo fruktoze. U nedozrelim mahunama ima inozitola, zbog čega mahune jačaju srce (srčana analeptik) i regulišu promet kalcijuma. U 1 kg mladih mahuna ima oko 0,35 mg nikla i 0,05 mg kobalta.

 
 

Upotreba: mahune od pasulja su lek protiv šećerne bolesti. Smanjenje šećera u krvi je i eksperimentalno, klinički dokazano. Droga deluje i diuretično. Upotrebljava se protiv uloga i zapaljenja mokraćnih puteva.
Narodna imena
: bažulj, beli grah, beli pasulj, bijeli grah, bob, gra, grav, grag, grah-golubnjak, grah-rogačić, grah-rožnjak, grah-tačkaš, žuti pasulj, laški bob, opaki grah, pažulj, pasulj puzavac, pasulj tačkaš, pašon, pašuljak, pletenac, počanj, pritičnjak, pritkaš, pričanac, pričanik, smišag, t kljanac, trkljaš, fađuo, fažol, fazoli, fasolj, fasul, fašon, fržolj, džora.


ljekovitobilje @ 16:41 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare

Velebilje je dugovečna zeljasta biljka. Iz mnogoglavog rizoma s mnogo brojnim, krupnim, razgranatim korenjem izbija jedna ili više snažnih razgranatih stabljika, visokih 1-2 m. One su gusto obrasle tamnozelenim lišćem. U svakom pršljenu ima po dva lista, od kojih je jedan velik, a drugi mali. Listovi su 10-30 cm dugački i do 15 cm široki. Cvetovi su pojedinačni, izbijaju iz pazuha listova. Krunica je krupna, veličine naprstka, lepa tamnoljubičasto nasmeđa, na bazi bleđa; rede je krunica žutosmeđe boje. Velebilje cveta preko celog leta. Plod je vrlo lepa, sjajna zelena bobica. Kad sazri, ona je crnomodra. Bobica je mnogosemena, sočna nakiselo-slatka, ukusna (ali vrlo otrovna), veličine višnje; ima tamnoljubičast sok. Dole je bobica obložena zelenom petozubom čašicom. Semenke su okruglaste, mrke, sitne.

 
 

  Lepe Italijanke, naročito Venecijanke, upotrebljavahu jedno kozmetičko sredstvo izrađeno od bobica velebija, zbog čega biljka i nosi naziv Bella-Donna (lepa gospa). Naziv Atropa je ime jedne od tri parke, tri mitološke boginje koje po verovanju starih Jelina seku konce našeg života, određujući čas naše smrti (atropos znači neumitan). Velebije raste po našim brdskim i planinskim šumama. Najviše ga ima po svetlim bukovim, rede po hrastovim šumama, a najviše po šumskim pro šecima, krčevinama i na mestima gde su šume izgorele. Voli jaku šumsku zemlju.
Sastav: Lekovitost i otrovnost velebilja potiču od alkaloida (organskih azotnih jedinjenja) atropina, odnosno hioscijamina. Količina alkaloida zavisi od mnogih činilaca: vrste biljke, klime, tla, vremena berbe, načina sušenja, starosti droge i dr. Glavni alkaloid je levogirni hioscijamin, odnosno racemični atropin.
Upotreba: Velebilje je vrlo važna droga. Od lišća se pravi prašak, ekstrakt, pilule (s   podofilinom), tinktura, sirup, dializat i dr. Iznutra se daje za umirivanje
želudačno-crevnih bolova (smanjuje želudačnu sekreciju), za umirivanje kašlja i bronhijalne astme (antiastmatične cigarete), grčeva od žučnog ili bubrežnog kamena, epilepsije, histerije, parkinsonizma i drugih neuroza, protiv noćnog znojenja tuberkuloznih bolesnika i uopšte za umirivanje bolova i napada raznih bolesti.

 
 

Atropinov sulfat (alkaloid velebilja) upotrebljava se u okulistici  kao lek i pri ispitivanju očne dužice i rožnjače, zatim za smanjenje sekrecije (izlučevine) žlezda, kao protivotrov pri trovanju morfinom, pilokarpinom i muskarinom.
Narodna imena:
velebilje, veljebilje, viljebilje, vitino bilje, vilinska bilje, veliko bilje, gorsko bilje, golemo bilje, bun, crni bun, veliki bun, gorski bun, buna (otrovani je kao u nekom bunilu), ludača, luda trava (otrovani izgleda kao da je poludeo), pomamnica (otrovani skače, vrišti, čini svakojake ludosti kao da se pomamio), kurjaća, kurjačija jabučica, kurjačija trešnja, pasja jagoda, pasja višnja itd.


ljekovitobilje @ 16:37 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, lipanj 28, 2008
Susam ili sezam potiče iz tropske Azije i Južne Afrike. To je jednogodišnja biljka i u 3-5 mjeseci uzgoja dostigne visinu do 2 metra. Plod su čahure koje sadrže veliku količinu sjemena.

Gaji se radi sjemena najviše u Kini, Indiji, Sudanu i u još nekim zemljama. Sjeme sadrži 45-60% ulja koji se upotrebljava za kuhanje, salate i za proizvodnju margarina. Sjeme je također bogato proteinima i važi za omiljenu namirnicu u orijentalnim i sjevernoafričkim zemljama. Upotrebljava se u pekarstvu za posipanje peciva.

Susam pripada porodici pedaliaceae. Botanički naziv za biljku je Sesamum indicum.

ljekovitobilje @ 18:20 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
> Najvažniji obrok... Dorucak pospešuje pamcenje i koncentraciju. Redovno doruckovanje ubrzava metabolizam i omogucava brže sagorevanje kalorija. Osobe koje preskacu dorucak sklonije su napadima gladi i prejedanju u poslepodnevnim satima, pa se više debljaju. Grickalice, kojima zavaravamo glad u ocekivanju glavnog obroka, sadrže mnogo kalorija i nezdravih masti i šecera, koji mogu da štete zdravlju i podstaknu gojenje. Mnoga istraživanja su dokazala da osobe koje doruckuju pokazuju bolje rezultate na testovima pamcenja i koncentracije, i kognitivnih sposobnosti uopšte. Nutricionisti preporucuju dorucak koji ce zadovoljiti cetvrtinu dnevnih potreba za svim hranljivim sastojcima. Doruckovanje osigurava dovoljan unos kalcijuma, gvožda, vitamina B i vitamina D, koji su posebno potrebni za razvoj deteta i za žene u menopauzi. Ugljeni hidrati su najvažniji izvor energije, koji je neophodan organizmu za dobro pamcenje i koncentraciju. Ako odaberete žitarice i namirnice od integralnog brašna za dorucak, pa zamenite beli šecer medom ili smedim šecerom, kasnije cete imati manju potrebu za hranom jer cete biti duže siti.
Belancevine su neophodne za normalan rast i obnavljanje tkiva, a ukljucene su u gotovo sve biohemijske procese celija. Potrebu za belancevinama osiguracete namirnicama od mleka ili soje. Jaja su odlican izbor, ali ih ne biste smeli jesti više od cetiri puta nedeljno i trebalo bi ih soliti što manje.

Kafa, bogata antioksidansima, ima podsticajno delovanje na lecenje i smanjivanje rizika citavog spektra razlicitih bolesti, ukljucujuci rak i bolesti srca i jetre. Slobodno je pijte za dorucak, ali ako je moguce, bez šecera, i zamenite punomasno mleko obranim.

Ako dorucak preskacete zbog manjka vremena, odlucite za obrok od žitarica s mlekom. Za pripremu ce vam trebati najviše deset minuta, a organizmu cete osigurati zdrav niskokalorican obrok. (pressonline)

ljekovitobilje @ 18:09 |Komentiraj | Komentari: 0
Kurkumin, sastojak indijske mešavine zacina smanjuje rizik od otkazivanja rada srca, pokazuje nova studija. Kanadski naucnici su testirali efekat kurkumina osoba s hipertrofijom srca i otkrili da ova materija popravlja funkcije srca i smanjuje stvaranje ožiljaka. Hipertrofija srca povecava rizik od srcanog udara i otkazivanja rada srca. Autori studije su impresionirani dejstvom kurkumina, ali pre nego pobacate sve druge zacine i u kuhinji ostavite samo kari, imajte na umu da i drugi zacini imaju svoje prednosti koje ne treba zaboraviti. Proteini krompira i krvni pritisak Prema novoj studiji, proteini izolovani iz krompira su biološki aktivni pa, osim što pružaju antioksidativna svojstva, mogu da smanje i krvni pritisak. Naucnici smatraju da su za pozitivno delovanje izolata krompirovih proteina zaslužne aminokiseline koje on sadrži, ali ne iskljucuju i mogucnost delovanja nekih drugih nepoznatih sastojaka. Visoki krvni pritisak je rizicni faktor za kardiovaskularne bolesti, vodeceg uzroka smrti u Europi, zbog cega bi ovi rezultati mogli da budu od velike (Blic)
ljekovitobilje @ 18:08 |Komentiraj | Komentari: 0
Narandžasto, ali i žuto voce i povrce, šargarepa, narandža, ananas, bundeve, breskve, žute paprike, kruške i jabuke takode obiluje karotenoidima, posebno beta-karotenom. Narandžasto i žuto povrce i voce osim što štiti organizam od razornog delovanja slobodnih radikala a samim tim i zlocudnih oboljenja, jaca imunološki sistem i štiti kožu od štetnog uticaja UV zracenja, a organizam od srcanog infarkta. Ono posebno pogoduje zdravlju naše kože cije celije štiti od prevremenog starenja. Narandžasto voce i povrce svojom podsticajnom bojom deluje protiv depresije, jaca nerve i pomaže u vracanju narušene emotivne ravnoteže, a žuto pogoduje razmišljanju i koncentraciji, pa se preporucuje na primer pre ispita. (Blic)
ljekovitobilje @ 18:05 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, lipanj 27, 2008
Semenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse - vitamin E i selen. Antioksidansi imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, kao što su kardiovaskularna i maligna oboljenja. Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovan unos suncokretovih semenki pomaže koži da bude elastična, a može da bude koristan i kod ekcema.
ljekovitobilje @ 18:20 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Kajsija cveta početkom proleća, a plod može da se jede krajem ovog godišnjeg doba i početkom leta. Raste kao žbun ili nisko drvo. Oblik njene krošnje najčešće je okrugao. Kora stabla je tamnosiva i ispucala. Listovi su dugi i ovalni sa špicastim vrhom. Plod podseća na breskvu i ima žutu ili narandžastu boju. Može da se jede svež, ali i osušen. Isto tako, od kajsija se pravi džem, kompot, marmelada, sok, voćna salata, pita i kolači, ali i rakija. Sadrži vodu, celulozu, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, bakar, natrijum, kao i vitamine Be, Ce i A. Bogatstvo vitaminom A predstavlja zaštitu od oboljenja od raka, a zahvaljujući gvožđu, suve kajsije se preporučuju anemičnim osobama. Takođe, pomaže pri smanjenju infekcija i kožnih oboljenja. . (pressonline)
ljekovitobilje @ 18:19 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, lipanj 20, 2008


Ljekovite i djelotvorne tvari: Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina čiji sastav nije još točno određen.
Osim toga, u listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpen, medu njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana.
Ljekovito djelovanje: Pelin pripada ponajčešće opisanim biljkama i vjerojatno najčešće upotrijeb-
Ijenoj ljekovitoj biljci za pospješenje probave i pobuđivanje apetita. Pelin je sredstvo za jačanje (tonicum), on pobuđuje izlučivanje žuči i jetre i otklanja veoma brzo sve probavne smetnje i nadimanja. Čaj od pelina preporučamo bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica. Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijevima, protiv katara želuca, kronične začepljenosti, proljeva, prevelike kiseline u želucu, debljine, žutice, žgaravice te protiv žuto obloženog jezika i lošeg zadaha iz usta.

Budući da se izlučivanje bubrega u znatnoj mjeri pobuđuje pomoću eteričnog ulja sadržanog u pelinu, to se čaj od pelina može uzimati u malim količinama za liječenje katara mjehura, a i kod upalnih nadražaja
bubrega. Veće količine pripravaka nisu prikladne samo pri posljednjoj spomenutoj bolesti, jer prejako nadraživanje bubrega može čak zaustaviti izlučivanje mokraće i pojačati upalu bubrega. Kao isključivo gorka biljka, pelin djeluje na stvaranje i poboljšanje krvi kao i na poboljšanje cirkulacije.
Pelin se posebno preporuča ženama jer je nakon uzimanja čaja od pelina, utvrđeno je pospješenje
menstruacije. Bolja prokrvljenost ima znatniji utjecaj na olakšanje poroda, naročito kada krhkom tkivu zdjeličnih organa treba dati veću rastezljivost. Pelin ima dokazano djelovanje na pospješenje trudova te se majkama preporuča i u tim trenucima.
Mnogostrana ljekovita djelovanja pelina povoljno utječu na cjelokupni organizam tako da indirektno liječe niz poteškoća koje izravno ne spadaju u područje liječenja pelinom. Nestaju teške smetnje u izmjeni tvari, debljina, šećerna bolest i duševne smetnje koje sve više ili manje imaju dublji uzrok u neredovitom radu probavnih organa, smetnjama u radu jetre, žuči i slezene i funkcijama ženskih spolnih organa.

Recept za tinkturu

Cesto se upotrebljava alkoholna tinktura pelina (Tinctura absinthii) a koja se uzima 8 do 10 kapi na kocki šećera, l do 3 puta dnevno, a priprema se maceracijom 10 g pelina u 2 dl lozovače(45%).

Recept za pelinovo vino

Pelin se stavlja u bijelo vino; za pripremu toga vina uzima se 20 g biljke pelina u l litru vina. Pusti
se da vino izvlači (macerira) pelin do željene gorčine (ne pretjerano!) zatim se procijedi i pelinovo vino je gotovo, a koristi se 2-3 puta dnevno po 0,5 dl.
Tinktura je također korisno sredstvo za vanjsku uporabu, masiranje kod bolova i grčeva u želucu
ili kod bolnog podrigivanja; nakon masiranja stavlja se na bolno mjesto ugrijana vunena tkanina. U tu će svrhu za vanjsku upotrebu poslužiti i pelin kuhan u vinskom octu (20 g pelina na l litru octa). U taj pripravak namočite tkaninu, lagano iscijedite i što je moguće toplije stavite na želudac. Tim se oblogom odstranjuje i glavobolja nastala prehladom.
Recept
Posebna tinktura od pelina, mješavina s drugim ljekovitim biljem kao sredstvo za želudac: 10 g biljke pelina, 4 g dobro usitnjenog podanka iđirota, 4 g dobro usitnjenog korijena srčanika i 4 g usitnjene kore od naranče namoči se tijekom 8 dana u 2 dl vinske žeste ili jake rakije( 45-55% ), nakon čega se procijedi.
Kod svih teškoća u želucu uzima se 15 do 20 kapi s isto toliko kapi vode i to 2 do 4 puta dnevno.
Kao prva pomoć kod otrovanja gljivama, veoma je dobar pelin ako se pije kuhan u octu.
ljekovitobilje @ 22:25 |Komentiraj | Komentari: 0


a) Crataegus oxyacantha L. - crveni glog
b) Crataegus monogyna jacq. - bijeli glog

Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće za vrijeme cvatnje beru se cvjetovi sa cvjetnim stapkama (Crataegi flores), kao i cvjetni vršci s listovima (Crataegi summitates ).
Ujesen se sabiru plodovi bez peteljke (Crataegi fructus) pa se suše najprije u hladu da upola uvenu a iza toga se dosuše u toploj peći.
Ljekovite i djelotvorne tvari: Svježi listovi i cvjetovi sadrže, uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje navedene ljekovite i djelotvorne tvari gube s vremenom na ljekovitom učinku.
Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline.
Ljekovito djelovanje: U pučkoj medicini spominje se upotreba gloga kao sredstva protiv srčanih poteškoća što su tek u 19. stoljeću pobliže istražili i potvrdili francuski i engleski liječnici. Homeopatija je vršila vrijedne predradnje, no tek je 1924. godine tinktura od svježih plodova gloga uvrštena u homeopatsku knjigu lijekova W. Schwabea. Nakon toga je slijedio čitav niz sustavnih istraživanja a rezultat je potvrdio da je glog zaista jedna od najvrednijih ljekovitih biljaka za srce.
Glog jača i regulira rad srca. Treba imati u vidu činjenicu da je glog odličan regulator krvnog tlaka, koji može ne samo sniziti povećani krvni tlak, nego i povisiti preniski krvni tlak kod slabih srčanih mišića, što je slično djelovanju imele.
Glog je vrlo dobar u liječenju oštećenja i upale srčanog mišića u starosti, kod ovapnjenja žila (ateroskleroza) te kod nervoznih srčanih smetnji. Ako se pravovremeno primijeni liječenje i promijeni način života (nebiološka ishrana, preopterećenost radom, velika žurba, strahovanja, alkohol i pušenje) glog može liječiti tako mnogo spominjanu menadžersku bolest sa svim njezinim smetnjama funkcije srca.
Osim toga, kod liječenja glogom dolazi do općenitog umirenja, živčanog sustava, smanjenja
stresa i boljeg spavanja. Iz cvjetova i plodova izrađena tinktura vrlo je obljubljena ali mora je propisati liječnik ili fitoterapeut. Njeno djelovanje isto tako iziskuje liječničku kontrolu.

Recept
Tinktura se priprema od 20 g biljke na l dl alkohola (96%). Cvijet i list gloga moče
(maceriraju) se u alkoholu 21 dan i zatim filtriraju.
Uzima se 3-5 puta dnevno na kocki šećera, ili u vodi 15 kapi, prije jela. Ako se tinktura razrijedi s pet dijelova vode, može se uzimati po 20 kapi prije objeda i prije večere, dakle po 40 kapi na dan, u tijeku 3 tjedna svaki mjesec, kao lijek protiv visokoga krvnoga tlaka.
Recept
Tinktura od zdrobljenih bobica ploda pripremljena na isti način u težinskom omjeru uzima se triput dnevno po 5 kapi, dakle ne više od 15 kapi na dan, kao lijek protiv bubrežnih kamenaca, gihta i bijeloga pranja u žena. Glog treba uzimati dulje vrijeme jer puno djelovanje pokazuje nakon 3-4 mjeseca.
ljekovitobilje @ 22:25 |Komentiraj | Komentari: 0

Ljekoviti dijelovi biljke: Cijela cvatuća biljka - Majoranae herba

Ljekovite i djelotvorne tvari: Glavna sastojina je eterično ulje, kojega ima i do 0,6%, ovisno o kvaliteti posušene biljke.
Učinak dopunjuju gorke tvari i tanini.

Ljekovita svojstva i primjena: Brojni liječnici i danas propisuju mažuran kao lijek protiv tegoba želuca, crijeva i žuči. Bolesnici redom potvrđuju dobar učinak kod slabe probave, pomanjkanja teka, napinjanja, grčeva i proljeva.

Mažuran pomaže i kod glavobolje, migrene, vrtoglavice i epilepsije.
Drugi liječnici smatraju mažuran samo vrlo dobrim i zdravim začinom.
Još su veće razlike u tumačenju vrijednosti mažuranove masti koja je nekoć
bila vrlo cijenjena kao sredstvo protiv hunjavice, za mazanje protiv
bolova pojedinih živaca te u liječenju uganuća, rana i čireva.
Trebalo bi svakako mažuran isprobati i kao suhu biljku i mast.

Priprema masti od mažurana: Čajnu žličicu u prah zdrobljena
mažurana prelijemo čajnom žličicom vinske kiseline i ostavimo tu
mješavinu nekoliko sati. Zatim dodamo čajnu žličicu svježega, neslanog
maslaca i sve skupa grijemo u vodenoj kupelji oko 10 minuta.
Sve procijedimo kroz rupčić i ostavimo neka se hladi. Tom mašću,
koja je vrlo aromatična, možemo mazati nos i izvana i iznutra.
Ta se mast slabo čuva, te je priređujemo u manjim količinama.
Trajnija, a također djelotvorna mast od mažurana priređuje
se s bijelim vazelinom, iako kažu da je mast priređena s maslacem
neusporedivo bolja.

Za vanjsku upotrebu upotrebljava se: ili iz svježih biljaka u cvatu
destilirano eterično ulje, ili se za kućnu upotrebu svježe biljke
mažurana stavljaju močiti u maslinovo ulje. Moči se na suncu tijekom 2-
3 tjedna. Tim se uljem mažu proširene vene koje se potom omotaju
zavojem. Ulje se također upotrebljava za masažu kod gihta,
reumatizma, ukočenih zglobova nakon dulje bolesti,
kod napornog
pješačenja, kod otvrdnuća žlijezda ili
kod kvržica na prsima.

Kod bolova i pritiska u želucu iznenađujuće pomaže stavljanje na želudac
toplog obloga pripremljenog od mažurana u cvatu, gusto ukuhanog u
bijelom vinu. Isti oblog smanjuje ugrušanu krv i ublažuje
bolove kod iščašenja.

ljekovitobilje @ 22:23 |Komentiraj | Komentari: 0


Jedan od tajnih sastojaka kojim se služila Kleopatra kako bi održala ljepotu bila je aloja. Mnoge suvremene kozmetičke tvrtke još je uvijek odabiru kao sastojak u kremama za lice i ruke, losionima za sunčanje i šamponima.Aloja je privukla zanimanje i mnogih vlada zbog svoje sposobnosti da zaliječi opekline izazvane zračenjem, a govori se da američka vlada stvara zalihe ove biljke
kako bi je mogla primijeniti u slučaju eventualne
nuklearne
katastrofe. Ono što liječi kožu i opekline jest sok biljke, no on
vrlo brzo gubi učinkovitost ako se čuva izdvojen, pa se stoga priređuje
posebnim postupkom.

Uzgoj aloje

Položaj: Potpuno sunčan ili blagi hlad u području bez mraza.
Tlo: Pješčano i dobro drenirano.
Razmnožavanje: Sije se u proljeće pri temperaturi od 21°C.
Izdanke koji izlaze iz zemlje odvojite ljeti i sušite dva dana prije sadnje
u zemlju pripremljenu od dva dijela komposta i jednog dijela grubog
pijeska.
Uzgoj: Održavajte temperaturu od najmanje 5°C.Aloja vera je izvanredna
za uzgoj u zatvorenom prostoru (stanu ili stakleniku).
Skupljanje: Listove odsijecajte prema potrebi. Najbolji su ako je biljka
stara barem dvije godine.
Čuvanje: Za sada nijedna metoda nije poznata kao dugotrajna premda
se može naći proizvod pod nazivom »Aloe Vera gel«.
On sadrži 99,9 posto aloje i prodaje se u tamnim bocama s uputama da se
drži u hladnjaku.

Uporaba

Ukras: Cijela biljka (A.variegata).

Kozmetika

List: Sok lista služi za pripremu umirujuće i ljekovite hidratantne kreme,
posebno dobre za suhu kožu. Umiješajte sok iz lista u šampon kako biste
njegovali suhu kožu ili ako vas svrbi vlasište. Losionima je dodajte za sunčanje
zbog umirujućeg i ljekovitog djelovanja.

Liječenje

List: Iscijedite sok iz svježeg lišća ili ga narežite i stavite kao oblog na oštećenu
kožu u slučaju dermatitisa, osipa ili opeklina. Za manje opekline otrgnite
komadić lista i sok stavite na ranu. Kod većih opeklina, narežite i otvorite list,
stavite sok na oštećenu kožu i lagano sve povežite. Ako je potrebno,
postupak ponovite.

Upozorenje: Kod ozbiljnijih opeklina, uvijek potražite liječničku pomoć ili
pomoć liječnika - fitoterapeuta.

Ljekovite i djelotvorne tvari

Mom, smole i gorke tvari

Aloe vera bogata je vitaminima skupine B (BI, B2, B6, BI2, niacinom,
folnom kiselinom, biotinom i pantotenskom kiselinom) te vitaminima
A, C i E s dokazanim antioksidativnim učinkom. U optimalnim količinama
zastupljeni su kalcij, natrij, kalij, magnezij, cink, bakar, krom, mangan i željezo.
Aloe vera sadrži čak dvadesetak aminokiselina, od ugljikohidrata su zastupljeni
celuloza, manoza, glukoza.

Vrijedni sastojci biljke su encimi (oksidaza, amilaza, katalaza, lipaza, celulaza...),
lignini, trigliceridi,kolesterol te urička i salicilna kiselina.

Jedan od biološki aktivnih sastojaka biljke je i aloin, gorka tvar koja se
nalazi u kori lista, s jakim laksativnim djelovanjem. Ako dijetetski pripravci
s alojom sadrže aloin, kod prevelikih doza može doći do učestalih proljeva,
grčeva pa čak i elektrolitskog disbalansa. Stoga je izuzetno važna stroga
kontrolasvih dijetetskih i prehrambenih pripravaka koji sadrže Aloe veru.
Međunarodni znanstveni savjet za aloju (International Aloe Science Council)
strogo kontrolira kakvoću pripravka s Aloe verom. Samo pripravci
proizvedeni iz biološki uzgojenih biljaka, bez aloina ili s aloinom u dopuštenim
bezopasnimkoličinama, i visoke kakvoće imaju IASC certifikat o čistoći i kvaliteti.

ljekovitobilje @ 22:16 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, lipanj 19, 2008


Čaj od echinacee bogat je izvor fenola i organskih kiselina.

Čaj od echinacee će potaknuti u organizmu proizvodnju limfocita i stimulirati nastanak interferona.

Čaj se pije kod pada imunološkog sustava, onemoćalosti i slabašnosti.

Sprječava nastanak bolesti i povećava otpornost organizma. Koristan je i u preventivnoj borbi protiv nastanka herpesa.

Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filter vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

ljekovitobilje @ 18:15 |Komentiraj | Komentari: 0

Epidemija gripa samo što nije počela. Mnogi su zaraženi raznim respiratornim virusima, kihaju, kašlju i šmrču. A možda im se to ne bi dogodilo da su unosili dovoljno cinka. Ovaj mineral, naime, ima važnu ulogu u organizmu: jača imuni sistem tako što pomaže stvaranje antitela i T-ćelija, kao i ostalih bjelih krvnih zrnaca, čime zatvara vrata infekcijama, pored ostalih, gripu i prehladama. Utvrđeno je i da je u stanju da podmladi imuni sistem osoba starijih od šezdeset godina. Ima značajnu ulogu i u aktivnosti brojnih enzima koji učestvuju u varenju, neophodan je u sintezi bjelančevina, inzulina, kao i za normalan rast i razvoj reproduktivnih organa, normalno funkcioniranje prostate, zarastanje rana i opekotina, čuva vid. Najviše cinka ima u ostrigama – 65 miligrama u 100 grama – ali pošto one nisu baš pristupačne našim džepovima, dobro će doći i goveđe meso, teleća džigerica, ćuretina, piletina i uopšte hrana bogata proteinima, zatim bundevino sjeme, kao i razne žitarice i integralni kruh, pivski kvasac, mahunarke, orašasti plodovi, zrnje. Ipak, stručnjaci kažu da se bolje resorbuje cink iz namirnica životinjskog porekla.
Ukoliko je hrana uravnotežena, obično se u organizam unese dovoljno cinka. Jedino kod opće pothranjenih osoba – a to su često stariji – može doći do nedostatka ovog minerala. On se ispoljava sporijom regeneracijom kože, imunološkog sistema, sluzokože organa za probavu, a vidljiv je kroz gubitak apetita i poremećaj ukusa. Kod dece može dovesti do usporenog rasta i odloženog seksualnog razvoja. Dugotrajni nedostatak može izazvati gubitak kose, koprivnjaču, upalu jezika i očnih kapaka.
Osim što bi ga trebalo nešto više unositi u vreme prehlada, gripa i sličnih infekcija, potreban je u dodatnim količinama i oboljelima na organima za probavu, osobama s opekotinama i alkoholičarima s oštećenom jetrom.
Inače, dnevne potrebe za cinkom se kreću od četiri do 13 miligrama, u zavisnosti od starosti i stanja (najpotrebniji je dojiljama u prva četiri meseca), dok prekoračenje ove granice može dovesti do smanjenja koncentracije željeza i bakra u krvi, što vodi u anemiju. Na prekomerno unošenje cinka ukazaće mučnina, povraćanje, glavobolja, groznica, malaksalost, bolovi u trbušnoj šupljini.
ljekovitobilje @ 18:09 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, lipanj 18, 2008
Kopar

Opis:
Biljka paperjasta lišća i nježno oštra okusa.
Koristi se:
Svježe ili suho lišće i sjeme.
Način upotrebe:
Slaže se sa zelenim graškom, krastavcima (za kiseljenje), rajčicom, krumpirom i ribom. Svježe lišće najbolje je dodati tek nešto prije posluživanja jer kuhanje uništava okus. Sjeme kopra dobro je staviti u kruh, pirjani kupus, jela s mesom koja se duže pirjaju i u tekućinu za kiseljenje.

Mažuran


Opis:
Okus biljke sličan je origanu, no nešto blaži i slađi.
Koristi se:
Svježe lišće, cijelo ili smrvljeno suho lišće.
Način upotrebe:
Za raznovrsna jela s ribom, mesom i peradi. Svježe ubrano lišće može se dodati salatama. Budući da je vrlo delikatan, svježi mažuran dodajte pri samom kraju kuhanja.
ljekovitobilje @ 15:34 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare

MAJČINA DUŠICA -Thymus serpyllum

Ljekoviti dijelovi biljke: Biljka - Thymi herba
Ljekovite i djelotvorne tvari: Uz obilje eteričnog ulja (Aetheroleum Serpyllt), koje se iz biljke može dobiti destilacijom, u biljci se nalazi timol i karvakrol, koji imaju veliku dezinfekcijsku moć, nadalje neimenovani kiseli saponin i jedan još pobliže neistraženi glikozid. Biljka sadrži i tanin i znatnije količine
mangana.

Ljekovito djelovanje: Majčina dušica je, poput timijana (Thymus vulgaris L.) ljekovita biljka za rastvaranje i lakše izlučivanje sluzi, a ima i jaku moć dezinfekcije pa je veoma prikladna kod prekomjerne sluzi u organima za disanje, kašlja, hripavca, bronhijalnog katara i drugog.
Daljnji uspjesi u liječenju postižu se, ako se majčina dušica upotrijebi kao sredstvo za jačanje želuca i
živaca, kao vrlo djelotvorni napitak kod oboljenja želuca i crijeva — naročito smanjuje želučane grčeve — kao i kod nesanice odraslih i djece. Majčina dušica pomaže i u liječenju skrofuloze, bljedoće i slabokrvnosti.

Recepti

U rakiju (45%) komovicu ili lozovaču namočimo (maceriramo) cvjetove ili listove majčine dušice (80g na litru rakije). Taj pripravak se dobiva nakon 20 dana maceracije, a nakon čega se isti profiltrira i odvoji od biljke.
Koristi se za vanjsku uporabu za masažu i jačanje udova kod slabe ili skrofulozne djece, kod reume, gihta, uganuća,nagnječenja tkiva i kod oteklina. Osim toga djeluje i na smanjivanje bolova i grčeva.

Recept II

Za reumu zglobova i giht može se pripremiti posebno sredstvo za vanjsku uporabu i masažu tako da se moče u istoj takvoj rakiji jednaki težinski dijelovi majčine dušice i ružmarina (po 40 g na litru).Majčina dušica, kuhana u vinu s jednakim težinskim dijelovima korijena oslada (Polipodium vulgare) i komorača (Fructus foenicult), liječi kašalj s krvarenjem i ublažuje astmu. Pije se ujutro, natašte po 0,2 dl.

Recept za tinkture

20 g majčine dušice prelijemo s 250 g 70-postotnog alkohola i ostavimo macerirati 10 dana, zatim profiltriramo
i možemo koristiti za vanjsku uporabu.
ljekovitobilje @ 15:33 |Komentiraj | Komentari: 0
Čini se da osobe koje piju sokove i bezalkoholna pića bogata fruktozom imaju povećani rizik od gihta, stanja bolnih zglobova uzrokovanog stvaranjem kristala mokraćne kiseline u njima.

Autori studije su 12 godina pratili prehrambene navike 46 000 muškaraca koji na početku studije nisu pratili od gihta. Nakon 12 godina u 755 muškaraca je dijagnosticiran giht. Rezultati su pokazali da je rizični čimbenik za razvoj gihta 5 ili 6 serviranja slatkog pića bogatog fruktozom tjedno.

Ako rezultate potvrde i druga istraživanja uskoro će se osobama sa gihtom preporučavati da uz crveno meso i pivo ograniče i unos napitaka koji sadrže fruktozu.
ljekovitobilje @ 15:32 |Komentiraj | Komentari: 0
Biljna medicina upoznavanje s prirodnim lekovima:
Majka priroda je farmaceut, a listovi, kora, zrnasti plodovi, cvetovi, seme i koren biljaka su njeni lekovi. Biljni lekovi, ili botanicki preparati, mogu da se koriste u lecenju skoro svakog decjeg oboljenja, s tim što su oni cesto jevtiniji, bezbedniji i delotvorniji od sintetikih lekova. Naravno, da biljni lekovi ne mogu da zamene lekove koji se izdaju na lekarski recept, ili one u slobodnoj prodaji, ali u mnogim slucajevima mogu da posluže kao dopuna konvencionalnom nacinu lecenja lekovima.


Biljni lekovi su provereni. U celom svetu, cetiri od pet ljudi koriste lekovite biljke kao osnovno sredstvo u ocuvanju zdravlja. Evropski lekari se cesto oslanjaju na biljne lekove, ali u SAD, lekovite biljke ne nalaze se u tako širokoj primeni, delimicno zato što se kompanije koje proizvode lekove radije odlucuju za sinteticke lekove, koji mogu da se zaštite i prodaju, i tako donesu zaradu. Darovi majke prirode ne mogu da se zaštite, i stoga, farmaceutske kompanije radije proizvode i pakuju sinteticke lekove.

Iako Amerikanci više vole sinteticke lekove, oko 25 odsto svih lekova u Americi koji se izdaju na lekarski recept sadrže aktivne sastojke biljnog porekla. U velikom broju slucajeva, lekovi sadrže aktivne sastojke koji su sintetizovani iz hemikalija slicnih onima koje se nalaze u biljkama. Na primer, lekovita biljka efedra sadrži efedrin, koji je dekongestant, a mnogi lekovi za alergije i prehlade sadrže pseudoefedrin, sinteticku verziju efedrina.

I farmaceutske kompanije i savremeni travari duguju veliku zahvalnost drevnim travarima koji su ispitivli svojstva razlicitih biljaka i pažljivo pratili rezultate njihove primene.

Na osnovu iskustva, travari su otkrili da neke biljke lece, a da su druge štetne. Mi danas shvatamo osnovne postavke biohemije i zašto mnoga biljna sredstva deluju, ali tradicionalna biljna medicina zasniva se na desetinima hiljada godina pokušaja i promašaja. Tradicija datira iz vremena pre pisane istorije: na groblju neandertalskog coveka pronadeni su dokazi upotrebe hajducke trave, belog sleza i drugih lekovitih biljaka još pre 60.000 godina.

Da li su lekovite biljke bezbedne i delotvorne

Postoje uznemiravajuci podaci da veliki broj ljudi okleva pre nego što proguta nekoliko pilula "Tulenola", ali zato bez razmišljanja uzima nekoliko kapsula nekog biljnog leka, jer veruje da je "prirodan" i da stoga ne može da škodi. Iako je istina da je vecina lekovitih biljaka bezbednija od sintetickih lekova i da ima manje ozbiljnih neželjenih dejstava, ukoliko se koriste na nepropisan nacin, lekovite biljke mogu da ispolje snažna i neželjena dejstva kao i lekovi na lekarski recept. Neke od najtoksicnijih supstanci koje znamo, vode poreklo iz biljaka. Na primer, jak otrov
za glodare i sredstvo za stimulisanje centrlanog nervnog sistema - strihnin - dobija se iz biljke strihnos - drvo.


Nažalost, biljni lekovi lako mogu da se zloupotrebe. Za razliku od lekova, botanicki preparati ne moraju da se podvrgnu strogom ispitivanju ali da dobiju odobrenje od americke Uprave za hranu i lekove pre nego što se pojave u prodavnicama zdrave hrane. (Uprava klasifikuje vecinu biljnih lekova kao namirnice ili dodatke hrani, a ne kao lekove). To znaci da ostaje na kupcu da se obavesti o bezbednosti i delotvornosti biljnih sredstava pre njihove upotrebe ili davanja ovih preparata deci. To takodje znaci da kupac treba brižljivo da se pridržava uputstava datih u pakovanju prilikom odlucivanja o tome koliko nekog biljnog sredstva ce uzeti i da li je ono bezbedno za unutrašnju ili spoljašnju upotrebu. Ukoliko na deklaraciji nema nikakvog upozorenja, to ne znaci da je taj biljni proizvod u svakom slucaju bezbedan, pa bi roditelji morali oprezno da postupaju
ljekovitobilje @ 12:22 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, lipanj 17, 2008
Sastojci:

2 dl hladne vode iz česme ili negazirane,
kašičica čaja od nane ( čaj u kesicama ne dolazi u obzir),
na vrh kašičice djumbira u prahu,
sok od pola limuna, neprocedjen, sa košticama,
kašičica meda ( najbolje kristalisan ).


priprema:

Vodu sipati u posudu za kuvanje vode i zagrejati do ključanja. Kada počne ključanje, tom vodom preliti čaj koji se nalazi u drugoj posudi koju treba ostaviti na vreloj plotni još 5 minuta. Ako je izvor toplote plinski, čaj neka vri na najmanjoj temperaturi isto vreme.
Dobijeni čaj procediti i sipati u svoju omiljenu šolju.
Dodati djumbir, malo hladne vode, limunov sok i naposletku med.
Ovaj čaj se pije u momentima opuštanja. Najbolje vreme za ispijanje čaja je pred spavanje, lagano, gutljaj po gutljaj.
ljekovitobilje @ 22:05 |Komentiraj | Komentari: 0
Zdrava i pravilna ishrana veoma je važna za zdravo i lepo telo bez masnih naslaga. Zato treba u organizam unositi dovoljno balastnih materija, minerala i oligoelemenata kao što su: gvožđe, kalijum, kalcijum, bakar, cink; Zatim vitamine: A, B 6, C, D i vitamin E.
Dakle treba jesti paradajz, zelenu salatu, krompir, spanać, jogurt i proizvode od integralnog brašna.
Neke naučne studije su pokazale da vitamin C u većim količinama odlično jača vezivno tkivo. Zato je preporučljivo jesti dva puta dnevno porciju voća koja sadrži vitamin C, a to su: limun, kivi, jagode i dr.
Veliku količinu kalijuma sadrže jagode i maline. Za zdravo i lepo telo važno je dnevno unositi 2 l tečnosti: vodu, čajeve i mineralnu vodu. Takođe se treba baviti nekim sportom ili šetnjom.
Ono što treba izbegavati su proizvodi od belog brašna, slatkiši i brza hrana. Pritom se trudite da što manje soli unosite u organizam.
ljekovitobilje @ 22:04 |Komentiraj | Komentari: 0

Celer - pored eteričnih ulja koja njegov ukus čine tako neodoljivim sadrži i puno gvožđa koje je dobro za malokrvne i vitamin E koji je dobar za podmlađivanje.

Crni luk - Od davnina predstavlja alternativno sredstvo protiv dijabetesa (šećerne bolesti). I savremena medicinska istraživanja su potvrdila korisnost crnog luka i njegovu sposobnost da snizi nivo šećera u krvi i to u količini koja se unosi hranom.
Dejstvo crnog luka je podjednako, bilo da se konzumira u sirovom ili kuvanom stanju.

Pasulj - je značajan u ishrani zbog celuloze i drugih vlaknastih materija. Vodi poreklo iz Amerike, a u Evropu je prenet otkrićem Amerike, zajedno sa kukruzom i krompirom. Ima raznih vrsta pasulja neke su bolje za salate (braon i crveni), a neke su dobre za duga kuvanja.
Najkvalitetnije po energetskom nivou su mahunarke sitnog zrna, tamne boje i okrugle. Lako se vare, jačaju rad bubrega i ne nadimaju. Što je pasulj krupniji više izaziva gasove. Gvožđe je u neorganskom obliku pa ga organizam teško iskorišćava, stoga treba kombinovati pasulj sa paprikom, paradajzom, renom kupusom i drugim namirnicama koje su bogate vitaminom C. Bogat je belančevinama i da bi se bolje iskoristile treba ga jesti sa žitaricama ili sirom.
Pasulj - snižava holesterol, reguliše šećer, snižava krvni pritisak, reguliše rad debelog creva i sprečava pojavu hemoroida. U narodnoj medicini pasulj u kombinaciji sa belim lukom smatra se lekom protiv depresije i kašlja. Neki mu pridaju i afrodizijačka svojstva. Povoljno utiče na intelekt, pa ga treba često kuvati deci, bar jednom nedeljno.
Radi odstranjenja nesvarljivih šećera (koji izazivaju gasove) treba odliti prvu vodu na samom početku kuvanja. Oni koji imaju tegobe sa želucem i uopšte sa organima za varenje preporučuje se da skuvan pasulj ispasiraju i začine majoranom, kimom, anisom ili timijanom i tako smanje nadutost koja nastaje od celuloznih sastojaka.
Radi lakšeg varenja u pasulj se može dodati komad kombu alge ili kuvati pasulj i celo jaje pred kraj kuvanja izvaditi jaje i baciti ga.

Cvekla - zahvaljujući prisustvu antocijana može povoljno da utiče na obnavljanje krvi, suzbijanje rasta tumora i kao sredstvo za zaštitu i otklanjanje posledica štetnog zračenja.

Prokelj - je iz porodice kupusa. Atrakrivnog je izgleda. Prokelj ima oblik zelenih loptica. Male je energetske vrednosti ima samo 26 kcal u 100 g. Najviše sadrži biljne belančevine i ugljene hidrate, zatim biljna vlakna (regulišu holesterol i glukozu u krvi- što se preporučuje dijabetičarima) i sirovu celulozu koja je dobra protiv zatvora. Kao i za sve kusnjače i za prokelj se može reći da ima antikancerogena svojstva.
Najviše se jede svež ili kuvan u slanoj vodi, preliven sokom od limuna i maslinovim uljem. Ali je dobar i za pripremu čorbi,pirea i raznih variva. Za ishranu je najbolji posle prvih mrazeva, jer tada gubi gorak ukus. Zbog sumpora koji sadrži treba otklopiti i posudu u kojoj se kuva da bi isparila novonastala sumporna jedinjenja.

Čičoka - je u kod nas poznata kao divlji krompir, a u svetu kao jerusalem artičoka. Izgledom je slična krompiru, a po ukusu artičokama. Čičoka je krtolasto povrće korena vretenastog oblika. Krtole se vade posle prvih jesenjih mrazeva pa sve do proleća.
Može se jesti sirova, kuvana, pečena, pržena ili u vidu salata kada je terapijski efekat najveći.
Spada u vrlo hranljivo povrće niske energetske vrednosti 79 kcal u 100 g povrća, tj. 15% belančevina, 17% ugljenih hidrata i 0,2% masti. Od mineralnih materija ima kalijum i fosfor. Dobar je izvor vitamina B grupe, vitamina C i D kao i beta-karotina (provitamina vitamina A).
Posebno je značajna zbog sadržaja - inulina probiotika koji stimuliše razvoj korisnih bakterija u crevima koje su povoljne za zdravlje ljudi. Te bakterije imaju sposbnost da eleminišu štetne mikroorganizme crevne flore, a i sprečavaju crevne infekcije. Posle upotrebe antibiotika čičoka revitalizuje crevnu floru. Tako da se smatra da je ovo povrće čistač creva.
Inulin iz čičoke je koristan za dijabetičare, smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, što povoljno utiče na sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja.
Zbog velikog sadržaja kalcijuma čičoka se zabranjuje u dijetoterapiji sa smanjenjem kiličine kalcijuma i kod poodmaklog stadijuma osteoporoze.

Boranija - je važan deo naše ishrane jer sadrži proteine. Postoje razne vrste: široka, crvena (borlotti, koju italijani obožavaju), boranija olovka, debela boranija, Goa boranija (možda je pronađete u kineskim rstoranima), obična boranija itd.

Paprika - potiče iz tropskih krajeva Amerike. U Evropu je preneta u 18. veku. Postoje mnoge sorte paprika čiji se plodovi razlikuju po obliku boji i ljutini. Zreli plodovi mogu biti crveni, beli, žuti, svetlozeleni ili tamnozeleni. Ukoliko je mesnatija, jedrija, krupnija, zrelija i crvenija ima više vitamina i mineralnih materija i zato je lekovitija. Paprika ima puno vitamina C, B1, B2 i provitamina A. Paprika ima 2-3 puta više vitamina C od limuna. Zbog tolikog sadržaja vitamina C paprika preventivno deluje na kapilare (sitne krvne sudove) i povećava njihovu propustljivost i elastičnost. S obzirom da je vitamin C osetljiv na visoke temperature preporučuje se upotreba paprike u svežem stanju, što je moguće više. Sve sorte paprika sadrže žuti ili crveni karotin, koji se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A.
Od mineralnih materija sadrži fosfor, magnezijum i kalijum.
Sveže paprike odlične su protiv astme, prehlade, bronhitisa, respiratornih infekcija, angine pektoris, katarakte, ateroskleroze i raka.
Ako se koristi za salatu ne sme biti ni malo naborana ili nagnječena. Treba je dobro sažvakati, a u kuvana ili pečena jela od paprike treba dodati poneku krišku jabuke. Paprike babure (imaju krupnije,široke plodove) mogu se puniti sirom, mesom, sojom ili pirinčem, ovsem, pšenicom. Paprike za turšiju (kiseljenje) imaju izduženi plod bele, žute ili zelene boje. Paradajz-paprike su mesnate, sočne i slatke, a feferoni su sa sitnim i vrlo ljutim plodovima; Za ljute paprike se smatra da otvaraju apetit, a neki ih svrstavaju u afrodizijake.
Da bi ulažili ljutinu treba piti hladan jogurt ili pivo uz ljuto jelo.
Dokazano je da ljute začinske namirnice kao ljute paprike, senf itd. mogu ubrzati metabolizam (ubrzavaju rad organa za varenje i izlučivanje crevnog sadržaja, tj. čiste organizam).
U velikim količinama ljuta paprika može prouzrokovati čir na želucu i dvanaestoplačnom crevu. Osobe sa hemoroidima moraju biti obazrive sa korišćenjem ljute paprike.
Paprika pre svega popravlja ukus, miris i izgled hrane. Veoma je bogata vitaminom C. Širi krvne sudove i tako doprinosi sprečavanju kardiovaskularnih bolesti. Izuzetan je antioksidant, antiseptik, koagulant i antireumatik.
Paprika je bogata E vitaminom, što omogućava bolje korišćenje i zastupljenost kiseonika u tkivima. Reguliše telesnu masu, jer ubrzava matabolizam. Čisti organizam od štetnih materija i smanjuje fermentaciju, pa time preventivno deluje na oboljevanje digestivnog trakta, a naročito njegovog završnog dela.
Paprika se koristi u ljudskoj ishrani preko pet hiljada godina. Važi kao sirotinjska vijagra, naime veruje se da je paprika moćan afrodizijak. Moderna nauka je to i potvrdila. Kapsaicin je ljuti sastojak paprike, a izbacuje se putem mokraće; Pošto usput iritira i prokrvljuje kanale deluje kao afrodizijak; On smanjuje i poremećaj varenja i gorušice.
Kapsaicin iz ljute paprike koristi se u medicini kao analgetik kod najačih bolova nastalih kao posledica karcinoma. A lekari savetuju osobama sa hroničnim problemima s disanjem, da bar tri puta nedeljno jedu ljuta jela.

Rotkva - je korenasto povrće. Može biti sive, bele, crne i crvene boje. Idealno je povrće za niskokalorične salate. Sadrži samo 28 kcal u 100 g. Nosioci kalorija su uglavnom ugljeni hidrati.
Od minerala ima kalijum, kalcijum, natrijum, gvožđe i fosfor. Od vitamina najviše ima vitamin C, a zatim vitamine B grupe.
Zbog sadržaja kalijuma dobar je diuretik.
Rotkva stimuliše izlučivanje žuči, pa je pogodna kao dodatak masnim jelima. Takođe, pospešuje lučenje želudačnih sokova, varenje i bolji rad creva, zato se preopručuje u ishrani kod osoba sa otežanim varenjem. Zbog svoje jačine ne preporučuje se osobama sa upalom sluznice želuca i creva, kao i osobama sa čirom na dvanaestopalačnom crevu, trudnicama i kardiovaskularnim bolesnicima jer izaziva nadimanje.

Artičoka - je višegodišnja biljka koja vodi poreklo sa Mediterana. Ona na pravoj i jakoj stabljici nosi sočne, mesnate glavice sa mesnatim ovojnim listovima. Spada u niskokalorična povraća jer sadrži 17 kcal u 100 g.
Koje god da su veličine, artičoke moraju biti kompaktne i teške za svoju veličinu, sa mesnatim lišćem koje je čvrsto i zatvoreno. Ne treba ih kupovati ukoliko su suve, drvenaste ili ako su počele da se otvaraju.
Ako stižu u proleće onda su svetlozelene boje, a u jesen su maslinastozelene sa bronzanim odsjajem.
Artičoka je bogata biljnim vlaknima, a siromašna mastima zato ima važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja i nekih tumora, ali gruba struktura vlakana isključuje upotrebu artičoke kod želudačnih i žučnih bolesnika. Takođe je dobar diuretik.
Zbog kalijuma, isključuje se iz dijetoterapije u kojoj je obavezna restrikcija kalijuma.
Artičoka sadrži veliki broj fitohemikalija. Silimarin spada u moćne antioksidanse i prevencija je tumoru, a takođe obnavlja tkivo jetre. Cinarin iz lišća ovog povrća povoljno utiče na rad jetre.
Od sveg povrća sa cvetnim glavicama, artičoka je najbogatija natrijumom, pa se zbog toga preporučuje osobama sa hipertenzijom.
Velike artičoke treba puniti filom, srednje upotrebiti za sosove, a mlade uz testeninu ili u salatama. Odrezane delove artičoka treba premazati sokom od limuna da ne potamne.

Raštan - Iako u ishrani često zanemaren raštan (raštika) je pun kalcijuma, kalijuma, betakarotena i drugih antioksidansa. Najbolji je nakon prvih mrazeva kada slatkogorkasti ukus dolazi do izražaja.

Keleraba - krtola ovog povrća je veoma ukusna. Njeni listovi sadrže obilje provitamina vitamina A koji štiti ćelije, zato treba koristiti ne samo koren nego i sitno iseckano lišće kelerabe.

Spanać - je u vrhu namirnica bogatih gvožđem. U 100 g spanaća ima 4 mg gvožđa. Gvožđe je kao što znamo dragoceno za povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, a u spanaću ga ima najviše...

Grašak - rastvorljiva dijetna vlakna koja grašak sadrži, obrazuju želatinoznu masu u organima za varenje i vezuju žučne soli i šećer, pa tako doprinose smanjenju holesterola i nivoa šećera u krvi.

Paradajz - je namirnica sa najvećim sadržajem biološki aktivne fitohemikalije - likopena. Termičkom obradom i dodavanjem neznatne količine ulja povećava se bioraspoloživost likopena koji je antioksidant i aktivan je u borbi proiv slobodnih radikala.
ljekovitobilje @ 22:02 |Komentiraj | Komentari: 0
Žgaravica je osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, i koji se širi iz želuca prema vratu te može nalikovati na srčani infarkt.
Zašto nastaje žgaravica?
Hrana koju treba izbjegavati
Kako si pomoći?

Ako se javlja više od dva puta tjedno, simptom je gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), odnosno posljedica vraćanja želučanog sadržaja u jednjak gdje želučana kiselina oštećuje sluznicu i uzrokuje bolove. Na putu od usta do želuca hrana prolazi jednjakom, koji je od želuca odvojen prstenastim mišićem - donjim ezofagealnim (ili gastroezofagealnim) sfinkterom. Ako je funkcija tog mišića neadekvatna (mišić ili nedovoljno dobro zatvara ulaz u želudac, ili je prečesto otvoren), dio sadržaja želuca, uključujući želučanu kiselinu, vraća se u donji dio jednjaka, i pri dodiru sa sluznicom stvara osjećaj pečenja.


Zašto nastaje žgaravica?

Žgaravica može biti uzrokovana mnogobrojnim čimbenicima uključujući životne i prehrambene navike, uzimanje određenih lijekova i trudnoću.

Poznati čimbenici rizika za pojavu žgaravice su:
-pušenje (nikotin opušta gastroezofagealni sfinkter)
- (prekomjerna) konzumacija alkohola, kave, gaziranih pića i pića od citrusnog voća (limun, mandarina, naranča, grejp)
- preveliki obroci i uzimanje hrane koja potiče žgaravicu
- hranjenje (neposredno) prije lijeganja u krevet
- prekomjerna tjelesna masa
- trudnoća
- nošenje pretijesne odjeće
- stres
- neki lijekovi (npr. antibiotici tetraciklini; citostatici i kemoterapeutici; narkotici; nitrati i nitroglicerin; kalij; nadomjestci željeza; nesteroidni antireumatici; vitamin C)Hrana koju treba izbjegavati

Poznato je da određena vrsta hrane oslabljuje gastroezofagealni sfinkter, uzrokujući i pojačavajući žgaravicu te bi je u svakom slučaju trebalo izbjegavati ili barem ograničiti. To su:

- rajčice i proizvodi od rajčica
- citrusno voće (limun, mandarina, naranča, grejp) i citrusni sokovi
- luk i češnjak
- paprika, feferoni
- krastavci
- čokolada
- kava, jaki čajevi i proizvodi s kofeinom
- pepermint i proizvodi koji ga sadrže
- pržena hrana
- hrana bogata uljima i mastima
- začini (pogotovo chilli, papar)
- ocatKako si pomoći?

Izbjegavanjem "rizične" hrane i povećanim unošenjem nekih drugih namirnica/proizvoda (fermentirani mliječni proizvodi, žitarice, banane, integralna tjestenina i krekeri, proizvodi s vrlo niskim udjelom masti) može se postići odličan rezultat, a u lakšim slučajevima gotovo i izlječenje.

Potrebno se pridržavati i ostalih uputa i savjeta o promjeni navika, a to su slijedeće:


 • smanjiti prekomjernu tjelesnu masu
 • dnevni unos hrane raspodijeliti u više manjih obroka, nikako ne uzimati obilne obroke
 • piti adekvatne količine vode
 • jesti najmanje 2-3 sata prije odlaska na spavanje
 • povisiti uzglavlje u krevetu
 • pri uzimanju lijekova, popiti ih s velikom količinom tekućine
 • prestati pušiti
 • prestati konzumirati alkohol i kavu
 • smanjiti stres
 • izbjegavati veće tjelesne napore
 • nositi udobnu i dovoljno široku odjeću.

Organizam je razvio neke vlastite mehanizme kojima se nastoji zaštititi od neželjenih posljedica refluksa kiseline. Ti prirodni mehanizmi uključuju gravitaciju, gutanje i slinu koja sadrži bikarbonate koji neutraliziraju želučanu kiselinu. Nažalost, ovi su mehanizmi djelotvorni samo danju, pa refluks koji se javlja noću može uzrokovati veću štetu od onoga koji se javlja danju.

Terapija refluksne bolesti provodi se kao kombinacija promjene životnih navika i primjene lijekova, pa je potrebno na vrijeme se javiti liječniku, kako bi on pravovremeno mogao postaviti pravu dijagnozu i odrediti liječenje.

Preuzeto sa :PLIVAzdravlje.ba

ljekovitobilje @ 14:47 |Komentiraj | Komentari: 0
Ovo tropsko voće poznato je kao dobar izvor kalija, a manje je poznato kako pomaže kod žgaravice te da obiluje antioksidansima.

Nova studija pokazuje da banana sprječava oksidaciju LDL kolesterola što je proces kojim započinje ateroskleroza. Dvadesetak dobrovoljaca pojelo je po 400 g izmiksane banane što je reduciralo oksidativni stres krvne plazme tijekom nekoliko sati nakon obroka.

Izvor: Plant Foods for Human Nutrition

ljekovitobilje @ 14:45 |Komentiraj | Komentari: 0
Apsolutnu prednost imaju tekućine, a prva od ravnopravnih je pileća juha, prokušano sredstvo još iz doba faraona. Uz sve ostale prehrambene dobrobiti, potiče lučenje sluzi i skraćuje zadržavanje virusa na sluznici. Skupa s tekućinom virusi dolaze u želudac gdje ih čekaju pakleni uvjeti preživljavanja - solna kiselina i drugi probavni sokovi. Zna se da zimi treba piti i druge tekućine, ljekovite čajeve od metvice, kamilice i majčine dušice, tople napitke od limuna i naranče i slično, koji vlaže i griju sluznicu pa je, osim aktivnim sastojcima, i tako štite od napasnika.
Jedina tekućina koju treba izbjegavati je alkohol, jer on tjera tekućinu iz tijela - pogoduje sušenju sluznice, a to ide u prilog zaraznim klicama. Predrasuda je da alkohol zagrijava - nakon osjećaja topline slijedi njen veliki gubitak jer se rašire periferne krvne žile, a to znači pojačano odavanje topline.
Kava ima slično djelovanje pa treba smanjiti dnevnu količinu na razumnu mjeru.
Dok slažete strateške jesenske jelovnike nemojte zaboraviti ljutu crvenu papriku, ljute feferone i čili, jer oni sadrže kapsaicin - tvar koja dokazano pomaže odčepljivanju nosa i iskašljavanju sluzi. Možda je sad vrijeme da češće navratite u meksičke i kineske restorane ili se prihvatite studija mađarske kuhinje.              Preuzeto sa:plivazdravlje.ba
ljekovitobilje @ 14:38 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, lipanj 14, 2008
Bršljan Biljka: Hedera helix.
Porodica: Araliaceae (bršljani, beštran).
O biljci: Trajna zimzelena penjačica koja naraste do 50 m visine; srcolikih listova i zelenožutih cvjetova. Nakon što zeleni plodovi sazriju, potamne u proljeće. Cvate od listopada do studenog. Plodove ne koristimo! U antičkoj kulturi, cvjetove namočene u crno vino preporučivali su kod proljeva, glavobolje i bolesti uha. Bršljan je simbol besmrtnosti, životne snage i radosti.
Droga: U svibnju i lipnju beremo listove donjeg dijela biljke.
Stanište: Raste posvuda, a često se uzgaja radi ozelenjavanja pročelja.
Srodne vrste: Panax ginseng - poznat u Aziji.
Sastav i aktivne tvari: Sadrži triterpenske saponine - "adaptogene droge" - koje smajuju stres štiteći organizam od stresnih čimbenika (hladnoće, vrućine, buke), a u jetri povećavaju nastanak reduciranog glutationa što je znak jake biosintetičke aktivnosti stanice.
Uporaba i djelovanje:
Za unutarnju uporabu koristimo ga kao čajni oparak od listova. Djeluje:

 • sekretolitički - olakšava iskašljavanje, naročito kod tvrdokornog nadražajnog kašlja, hripavca i spastičkog bronhitisa
 • spazmolitički - ublažava grčeve i stoga pomaže kod žučnih kolika i bolnih menstruacija, upala bubrega i mokraćnih putova; ublažava spazam bronhalnih mišića djelujući na suhi kašalj
 • antiedemično - koristimo pri tretmanu celulita, naročito uz kupke obogaćene eteričnim uljima cedra i  borovnice
 • antiflogistički - sprječava upalu; alfa haderin sprječava nakupljanje tekućine u tkivima
 • antioksidans - koristimo ga za dekontaminaciju nakon konzumiranja pesticida i radioaktivnog zračenja.
U vanjskoj primjeni bršljan rabimo za liječenje raznih čireva i oteklina, reumatskih bolova, gihta, za odstranjivanje ušiju, grinja i gnjida, otečenih nogu, škrofuloze (kožna bolest) itd.
Neželjena djelovanja: Kod osjetljivih osoba u neposrednom doticaju s listovima može doći do nadražaja kože. Toksičnog triterpenskog saponina (falkarinola) ima osobito puno u plodovima, no zbog gorkog okusa djeca rijetko konzumiraju veće količine plodova koje bi dovele do trovanja.
ljekovitobilje @ 19:51 |Komentiraj | Komentari: 0
Kopriva Botanički podaci

Dvije se vrste žarih kopriva, Urtica dioica L. i Urtica urens L., smatraju ljekovitima, stoga se mogu nabavljati pripravci jedne vrste ili smjese tih dviju vrsta. Hibridi nastali prirodnim ili umjetnim križanjem tih dviju vrsta također se smatraju ljekovitima. Obje vrste široko su rasprostranjene po sjevernoj polutci i samonikle su biljke naših krajeva. Žaru koprivu ne valja brkati s drugim vrstama, poput bijele mrtve koprive (Lamium album L.) koja nije djelotvorna u liječenju bolesti kod kojih se koristi žara kopriva.

Dijelovi biljke koji se koriste

Koriste se list koprive (urticae folium) i korijen koprive (urticae radix). Treba precizno znati za što se koristi list, a za što korijen, jer se pripravci tih dvaju dijelova koriste za liječenje različitih bolesti.

Kemijski sastav

LIST 
Esteri kavene kiseline (ne nalazi se u vrsti Urtica urens), kavena kiselina, flavonoidi poput kemferola, izoramnetina, kvercetina te šećerni spojevi tih flavonoida. Bogat je mineralima (silicijevi i kalijevi spojevi, omjer kalij:natrij = 63:1). Visoka koncentracija kalija barem djelomično objašnjava blag diuretički učinak lista koprive. Bodlje koje žare kožu, osim mravlje kiseline, sadrže spojeve acetilkolin, histamin, serotonin i leukotriene.


KORIJEN 
Sadrži proteine lektine (UDA - Urtica dioica aglutinin), polisaharide, sterole i šećerne derivate sterola, fenil propan homovanilin, ceramide i hidroksi-masne kiseline. Autori se spore koja je tvar presudna za djelovanje, no danas se pretpostavlja da su bitni steroli i UDA protein.


Klinička utemeljenost uporabe: Komisija E njemačke vlade i ESCOP (europski znanstveni fitoterapijski komitet) smatraju klinički utemeljenim uporabu i lista i korijena. Pripravci koprive mogu se registrirati kao biljni lijekovi, a ne samo kao dodaci prehrani. ESCOP je odobrio uporabu lista koprive na temelju osam kliničkih studija, a korijena koprive na temelju 10 kliničkih studija.

Indikacije - moderna upotreba:

LIST 
Službeno je odobren za liječenje reumatoidnog artritisa i artroza, bilo kao samostalan lijek, bilo kao dodatna (adjuvantna) terapija uz druge lijekove. Nužno je savjetovanje s liječnikom. Osim tih indikacija, list koprive, blagog diuretičkog djelovanja, odobren je kao dodatna terapija kod bolesti mokraćnog sustava, poput cistitisa.


KORIJEN 
Pripravci korijena službeno su odobreni za liječenje benigne hiperplazije prostate (nezloćudnog povećanja prostate). Prema Vahlensieckovoj skali, benigna hiperplazija prostate dijeli se na četiri stadija, a ESCOP odobrava korištenje korijena u stadijima I-III, odnosno u slučajevima kad ostatni volumen mokraće u mjehuru ne prelazi 100 mL. Osim u toj indikaciji, preporučuje se njegova uporaba kod subjektivnih tegoba mokrenja, poput čestog noćnog mokrenja i osjećaja neugode tijekom mokrenja, ali tek nakon konzultacije s liječnikom.


Indikacije - tradicionalna upotreba:

Postoji cijeli niz bolesti u kojima su se tradicionalno upotrebljavali dijelovi koprive. List koprive "čisti krv", što dobro opisuje diuretičko djelovanje. Osim toga, pripravci lista koristili su se za liječenje anemije, a premda to nije klinički dokazano, visok sadržaj minerala opravdava takvu uporabu. Sjemenke koprive koristile su se i za liječenje prostate, no u nedostatku potvrde o djelotvornosti i sigurnosti, ne preporučuje se takva uporaba. Korijen koprive tradicionalni je lijek kod opadanja kose, pa bi se svježi korijen kuhao pola sata u vodi, i njime ispirala kosa. Svježa mlada kopriva ukusno je jelo koje se priprema poput špinata, a koristila se također za anemične i oslabljene osobe.

Fitoterapijsko korištenje koprive: U modernoj fitoterapiji, list koprive ima identične indikacije potvrđene kliničkim ispitivanjima. List koprive koristi se za drenažu (čišćenje) bubrega, a koristi se infuz (čaj) lista tijekom tri tjedna. Preporučuje se kao dodatna terapija kod oslabljenog organizma, anemije i čestih mokraćnih infekcija.
Tinktura ili infuz lista koprive smatraju se najboljim sredstvom za pojačanje izlučivanja mokraćne kiseline, stoga su lijek izbora kod gihta, bolesti u kojoj dolazi do nakupljanja mokraćne kiseline u zglobovima. Koriste se tijekom više mjeseci (do pola godine bez prestanka).
Korijen koprive preporučuje se ne samo kod adenoma prostate, nego i kod akutnog ili kroničnog prostatitisa, zajedno s drugim načinima terapije, uz uroantiseptične biljke poput medvjetke (Arctostaphylos uva ursi) i protuupalnih biljaka poput zlatnice (Solidago virgaurea).

Doze i način uzimanja:

LIST

Infuz - 3 - 5 grama suhog lista koprive prelije se sa 250 mL kipuće vode i ostavi se poklopljeno deset minuta. Infuz se priprema svjež, a pije se tri puta na dan, najčešće nakon obroka. To znači da je ukupna dnevna doza 9 - 15 grama, što je znatno više od doze napisane na vrećicama čajeva. Preporučuje se nabaviti veću količinu (oko pola kilograma) suhog lista ako se počinje ozbiljnija terapija (npr. sama terapija kod reumatskih tegoba i artiritisa traje i do pola godine).

Tinktura - Ne preporučuje se raditi tinkturu, nego se može nabaviti od proizvođača. Prodavač, odnosno proizvođač, moraju vam potvrditi da je tinktura koju kupujete koncentracije 1:5 (jedan maseni dio biljke na pet dijelova ekstrakta), u 25-postotnoj etanolnoj otopini. Pije se 2 - 6 mL tri puta na dan u čaši mlake vode.

Suhi pripravci biljke - Brojni proizvođači nude razne proizvode od lista koprive koji sadrže suhi (upareni) ekstrakt koprive. Proizvođač ili prodavač moraju vam dati potvrdu da preporučena dnevna doza takvog pripravka odgovara masi od 10 g suhih listova.

SIPF - To je skraćenica od francuskog naziva za integralnu suspenziju ljekovitog bilja. Prednost takvog pripravka je da sadrži spojeve iz svježe, nesušene biljke te najveću koncentraciju aktivnih spojeva cijele biljke. Stoga je takav preparat superioran u liječenju anemije, ali i ostalih bolesti navedenih pod indikacijama. Uzima se 5 mL tri puta na dan, u čaši mlake vode.

Svježi sok - Ako je dostupan, sok svježe koprive uzima se u dozi od 15 mL tri puta na dan u pola čaše vode.

KORIJENDekokt - 6 g suhog korijena doda se u 300 mL ključale vode i kuha se deset minuta. Makne se s vatre i ostavi još 5 - 10 minuta i potom procijedi. Pije se topao nakon obroka, tri puta na dan. To znači da je ukupna dnevna doza 18 g suhog korijena, pa preporučujem kupnju većih količina suhog korijena. Pije se oko tri mjeseca, uz redovite kontrole kod liječnika specijalista.

Tinktura - Tinktura koju kupujete mora biti deklarirana da je 1:5 (jedan maseni dio biljke na pet dijelova ekstrakta), u 45-postotnoj etanolnoj otopini. Pije se 5 mL tri puta na dan u najmanje pola čaše mlake vode, nakon obroka.

Suhi ekstrakti - Na tržištu se mogu naći brojni pripravci (kapsule, tablete). Budite skeptični: proizvođač mora imati deklarirano da dnevna preporučena doza pripravka sadrži najmanje 300 mg uparenog ekstrakta (7-16:1 u 70 postotnoj etanolnoj otopini). Upitajte prodavača ili ljekarnika o deklaraciji. Preporučena dnevna doza je 800 mg suhog ekstrakta na dan.

Toksičnost i rizici

I list i korijen koprive smatraju se posve sigurnim i primjerenim za dulju uporabu. Klinički su opaženi samo manji prolazni probavni problemi. Premda se smiju koristiti s većinom lijekova, potrebno je ipak savjetovati se s liječnikom i fitoterapeutom u slučaju terapije lijekovima poput metotreksata. Iznimno rijetko mogu se javiti alergijske reakcije na pripravke koprive.

ljekovitobilje @ 19:49 |Komentiraj | Komentari: 0
Kod poremećaja venske cirkulacije priroda i ljekovito bilje pružaju učinkovita i sigurna rješenja

Poremećaji venske cirkulacije vrlo su česti. Uz naslijeđe, poznati su mnogi čimbenici rizika, poput povećane tjelesne težine, nedovoljnog kretanja, mikroklimatskih uvjeta (topla klima), radnih uvjeta (stajanje, sjedenjeÉ), trudnoće i uzimanja oralnih kontraceptiva. Pojava edema najčešće je prvi vidljiv simptom poremećaja venske cirkulacije, a često ga prate umor te bolovi i grčevi u ekstremitetima. Na žalost, najčešće se zanemaruju, kao i činjenica da se vremenom pojačavaju.

Priroda zna najbolje

Kod različitih poremećaja venske cirkulacije priroda i ljekovito bilje pružaju učinkovita i sigurna rješenja. Prava riznica zdravlja i vitalnosti ljekovito je bilje koje jednako povoljno djeluje na vene i vensku cirkulaciju.

To je svakako suhi ekstrakt ploda Aesculus hippocastanum (divlji kesten), od davnine poznat i cijenjen po ljekovitom djelovanju. Suhi ekstrakt sadrži mnoge ljekovite tvari (flavonoide, katehine i proantocinidine), a osobito je cijenjen zbog escina (smjesa triterpenskih saponina). Standardiziran na 20 posto escina, pokazuje dobro djelovanje u liječenju upale vena (thrombophlebitis), varikoznih vena, perivaskularnog edema, hemoroida te u zaštiti venskih stjenki od oštećenja. U literaturi se navodi i povoljan učinak ekstrakta kestena na krvne žile i cirkulaciju srca te bolju prokrvljenost bubrega.
Suhi ekstrakt lista Hamamelis virginiana (hamamelis) iznimno je bogat taninima i flavonoidima. Zahvaljujući svom sastavu ima dobro protuupalno, analgetsko, adstrigentno i flebotoničko djelovanje, zbog kojeg se preporučuje u svim poremećajima venske cirkulacije (proširene vene, hemoroidi, upale vena i sl.).
Suhi ekstrakt korijena Ruscus aculeatus (veprina) sadrži smjesu steroidnih saponina koji poboljšavaju vensku cirkulaciju i limfni tok te zaštićuje unutarnju stjenku vena od oštećenja. Primjenjuje se kod bolesti krvnih žila, djeluje protuupalno i sprječava stvaranje edema.
Suhi ekstrakt listova Ginkgo biloba (ginko) sadrži flavonoide koji smanjuju lomljivost kapilarnih stjenki i pucanje kapilara, povećavaju protok krvi kroz kapilare i poboljšavaju perifernu cirkulaciju. Ginkgo je od davnine poznat kao eliksir mladosti i dugovječnosti.
Eterično ulje Cypresus scariosus (čempres) ima stoljetnu reputaciju kao odličan hemostatik, adstrigens i vazokonstriktor. Pokazuje odlične rezultate u liječenju hemoroida (smanjuje se i uklanja nelagoda, bol i krvarenje).
Primjena eteričnog ulja Citrus limonum (limun) zahvaljujući dobrom antiseptičkom i baktericidnom djelovanju važna je u tretiranju problema proširenih vena i kapilara, osobito hemoroida.
Uz navedeno ljekovito bilja s iznimno povoljnim djelovanjem na zaštitu vena i vensku cirkulaciju, ne smijemo zaboraviti ni neke minerale, primjerice mangan, koji je vrlo važan za stvaranje kolagena i jačanje stjenki krvnih žila, te magnezij, važan za zaštitu stjenki krvnih žila i u liječenju hemoroida.

Pri odabiru prirodnog proizvoda namijenjenog poboljšanju venske i općenito periferne cirkulacije nužno je voditi računa o optimalnoj kombinaciji ljekovitog bilja, eteričnih ulja i minerala te o standardiziranosti djelatnih tvari ljekovitog bilja (npr. divlji kesten - 20 posto escina, ginkgo · 24 posto ginkoflavonoglikozida i šest posto terpenlaktona itd.).

ljekovitobilje @ 19:46 |Komentiraj | Komentari: 0
Paprena metvicaU mnogim lijekovima protiv bolova u leđima, koji se kupuju bez recepta, pronaći ćete mentol kao djelatnu komponentu. Ta supstancija može pomoći u opuštanju mišića, čiji je grč u mnogim slučajevima uzrok pojavi bolova u leđima. Mentol je prirodni sastojak paprene metvice, biljke iz porodice metvica (Mentha piperita L. - Lamiaceae), ali ga ima i u aromatičnim uljima svih drugih vrsta metvice.
Paprena metvica je biljka koja se često susreće kao samonikla uz kanale i po vlažnim livadama u velikom dijelu Europe. Ima četverobridu stabljiku visoku do 80 cm. Iz trajnih podzemnih dijelova izbijaju mnogobrojne vriježe kojima se ova biljka razmnožava. Mlade grančice su često crvenkasto nahukane. Listovi su na rubu blago pilasto nazubljeni i imaju kratku peteljku. Plojka je jajolikolancetasta i zašiljena. Cvjetovi u cvatovima smješteni su u terminalnim klasovima. Čaška je žljezdasto istočkana, a vjenčić crvenkast. Cvate od lipnja do rujna. Prije cvatnje se sabiru listovi paprene metvice (Menthae piperitae folium) i to tako da se odsijecaju stabljike na visini 20 cm iznad zemlje. Sabrani listovi pažljivo se suše u tankom sloju na zračnom mjestu pri temperaturi od 400C. Kako se eterično ulje, glavni ljekoviti sastojak metvice, nalazi u žlijezdama raspršenim po površini lista, treba izbjegavati suvišno trljanje i lomljenje listova kako se ne bi oštetile žlijezde. Osušene listove čuvamo na suhom mjestu u dobro zatvorenoj posudi.
Paprena metvica sadrži eterično ulje (Menthae piperitae aetheroleum) u čijem sastavu se nalaze mentol, cineol, menton te treslovine, flavonoide i gorke tvari.
Uporaba: • Vanjska primjena: Mentol, aktivni sastojak eteričnog ulja paprene metvice, posjeduje svojstva lokalnog anestetika, čime pokazuje vrlo dobar učinak u ublažavanju bola. Blago anestetičko djelovanje na živčane zavšetke dovodi do trenutnog smanjenja osjećaja boli. Tretman pripravcima koji sadrže mentol često može pomoći u oslobađanju bolnog grčenja mišića koje pridonosi bolovima u leđima. Osim toga, ugodan miris mentola djeluje opuštajuće i već time pridonosi uklanjanju bolnih senzacija u tijelu.
  Eterično ulje metvice u čistom obliku može iritirati kožu te je uputnije primijeniti ga u obliku gela (npr. Deep Relief gel, koji zbog ostalih djelatnih supstancija djeluje i protuupalno).
  Nekoliko kapi eteričnog ulja može se ukapati u toplu kupku i kupajući se udisati eterična isparavanja.
 • Unutarnja primjena: Kao sredstvo protiv nadutosti i za umirenje bolnih grčeva u trbuhu.
  Pripravci iz listova u uobičajenim količinama ne uzrokuju nuspojave. Eterično ulje se ne smije progutati, jer već i vrlo mala količina može biti otrovna.
ljekovitobilje @ 19:42 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, lipanj 13, 2008
Rezultati istraživanja japanskog Ministarstva zdravlja pokazali su da redovno konzumiranje zelenog caja zaustavlja razvoj raka prostate. Istraživanje je sprovodeno u toku 12 godina na uzorku od 50.000 muškaraca, starosti izmedu 40 i 69 godina, sa citave teritorije Japana. Osobe koje piju manje od jedne šolje zelenog caja dnevno izloženije su opasnosti da obole od raka prostate lokalizovanog van prostaticne zlezde, navodi se u istraživanju. Opasnost od razvoja te vrste raka smanjena je drasticno medu muškaracima koji su pili dnevno više od pet šolja zelenog caja, dok je taj procenat bio skoro dvostruko veci medu muškarcima koji su dnevno konzumirali manje od jedne šolje tog caja. Redovno konzumiranje zelenog caja nije imalo uticaja na razvoj raka lokalizovanog u prostaticnoj žlezdi. Naucnici koji su sproveli istraživanje došli su do zakljucka da supstanca katehin koja se nalazi u zelenom caju može da neutrališe agense koji podsticu razvoj raka prostate u organizmu.
ljekovitobilje @ 19:41 |Komentiraj | Komentari: 0
Crni biber bi mogao doprineti uspešnijem lecenju sada neizlecive kožne bolesti vitiligo, koja pogada oko jedan odsto svetske populacije, tvrde britanski naucnici. Tim istraživaca s londonskog Kraljevskog koledža je u ogledima na miševima pokazao da piperin, sastojak koji daje aromu crnom biberu, i njegovi sinteticki derivati podsticu pigmentaciju kože obolelih od vitiliga, kožne bolesti koju karakterišu bele površine kože na mestima gde je izgubljena pigmentacija. Piperin je narocito efikasan kada se kombinuje s lecenjem fototerapijom, uz korišcenje ultraljubicastog zracenja, naveli su naucnici u studiji, objavljenoj u britanskom „Casopisu za dermatologiju”. Ta bolest uništava melanin koji koži daje boju i štiti je od ultraljubicastih zraka, što kod obolelih povecava rizik od raka kože, i narocito je rizicna za ljude s tamnijim tenom. Sadašnja terapija u lecenju vitiliga ukljucuje kortikosteroide, koji se nanose na fleke i fototerapiju, ali se kod mnogih osoba koje ne reaguju na lecenje hormonima i fototerapijom može povecati rizik od dobijanja raka kože, ukazali su naucnici.

Oni su poredili uticaj piperina i njegovih derivata na kožu miševa pri tretmanu samo tim sastojcima ili uz dodatak ultraljubicastog zracenja.

Utvrdeno je da ti sastojci, kada se primenjuju sami, podsticu pigmentciju i koža za šest sedmica dobija svetlo smedu boju. Kada se, pak, lecenje piperinom i njegovim sintetickim derivatima dopuni zracenjem, fleke na koži za približno isti period vremena dobijaju još tamniju boju.
ljekovitobilje @ 19:39 |Komentiraj | Komentari: 0
Aromaterapija je terapeutska upotreba biljnih, pre svega esencijalnih ulja i njihovih lekovitih svojstava na fizicko i psihicko zdravlje. Postoji više aromaticnih ulja koja bude vaša cula i uz pomoc kojih se opuštate. ...Jasmin je jedno od najskupljih ulja, ima antisepticno, stimulativno i afrodizijacko svojstvo, a koristi se i u antiejdž terapiji. ...Kamilica se koristi za smirenje, opuštanje, saniranje upala, alergija i bolova, pa se preporucuje za osetljivu kožu. ...Ruža umiruje, doprinosi hormonskoj ravnoteži, pospešuje mikrocirkulaciju. Kao sastojak kozmetickog preparata podiže tonus kože, hidrira je i zateže. ....Ulje od lavande ima najširu primenu i jedno je od retkih koje može da se nanosi direktno na kožu. Olakšava glavobolju, nesanicu i snižava krvni pritisak....Ulje mandarine ublažava nervozu i napetost, odlicno je za tretiranje kože sa strijama i kao ambijentalni miris.....Menta reguliše probavu, olakšava migrenu i bolove u mišicima, a u kombinaciji s limunom i eukaliptusom popravlja koncentraciju....Eukaliptus predstavlja odlicnu zaštitu od prehlade, olakšava iskašljavanje i disanje a delotvoran je i kod uboda insekata.
ljekovitobilje @ 19:37 |Komentiraj | Komentari: 0
Covek se može posmatrati kao jedna velika fabrika, koja funkcioniše kako treba, jer taj prividni haos, koji vlada u organizmu dok se ugraduju hranljive materije i izbacuju otpadi i dok umire deset miliona celija svake sekunde a opet se odmah prave nove, ipak samo obavlja ono, što mu centar – mozak — naredi. On takode govori organizmu koje materije da koristi i šta nedostaje. Ovo se najbolje vidi u našim željama za hranom. Da li nam se jede voce, povrce, hleb ili tofu, sve zavisi od toga šta je organizmu hitno potrebno. Ako mu to damo, odmah ce se poceti sa ugradnjom tih materija i telo i duh ce biti zadovoljeni. To znaci da je totalno nepromišljeno ako se kaže da je jabuka zdrava i da je treba jesti što cešce. Ona je zdrava samo kada su materije koje ona sadrži upravo one materije koje su potrebne našem organizmu. Potrebno je osloniti se na signale, na intuiciju i apetit, jer naše telo i duh najbolje znaju šta nam je potrebno.
ljekovitobilje @ 19:35 |Komentiraj | Komentari: 0
Probiotici se mogu definisati kao namirnice ili proizvodi koji se proizvode uz pomoc bakterija ili gljivica i takvi se konzumiraju ili služe kao dodatci jelu. Mnogi probiotici se proizvode procesom fermentacije laktoze, a najcešci mikroorganizmi koji se koriste za stvaranje probiotika su Lactobacillus i Bifidus bakterija cesto zvane mlecna i kiselinska bakterija. Možete povecati unos probiotika povecanim unosom jogurta i sireva uz koje se mogu unositi namirnice koje pojacavaju dejstvo probiotika a to su zacini, cajevi, crveno vino, jabuke i grahorice. Probiotici su dobri mikroorganizmi od kojih vecina vec živi u našem organizmu, uglavnom u crevima. Posao dobrih mikroorganizama je da stimulišu imuni sistem i ocuvaju dobro zdravlje organa za varenje.
Covekovo telo je domacin velikom broju mikroorganizama od kojih su vecina naši prijatelji, jedan od fenomena življenja je simbioza sa drugim organizmima. Dok patogeni mikroorganizmi izazivaju bolesti, dobri mikroorganizmi saraduju sa imunim sistemom kako bi patogene mikroorganizme držali pod kontrolom ili ih izbacili iz organizma. Dobri mikroorganizmi - izmedu ostalih iz hrane ili probiotskih preparata održavaju ravnotežu tj. patogeni mikroorganizmi ostaju u malom broju u organizmu i ne štete mu. Takode stimulišu imuni sistem i poboljšavaju digestivne funkcije. Probiotike treba unositi u organizam kada je organizam pod stresom ili izložen nekoj bolesti (tada je narušen balans intestine flore dominacijom patogenih mikroorganizama), posle uzimanja antibiotika. Tokom perioda kada se osoba nalazi pod stresom ili je bolesna patogene bakterije pokazuju tendenciju da se umnože i onda je to važan nacin da se održi nivo dobrocudnih mikroorganizama na što višem nivou.
Dnevnim unosom probiotickih proizvoda i zdrave osobe mogu imati samo koristi, posebno u uslovima zagadenosti okoline u kojoj živimo....zagadenje, pušenje, stres, brza hrana...sa kojima se naš organizam stalno mora da izbori.

Svi znamo da postoje razliciti tipovi stresa koji mogu da imaju razarajuci efekat na covekov organizam i zdravlje. Stres može biti dijetetski (svakodnevna neuravnotežena ishrana, držanje rigoroznih dijeta za gubljenje viška kilograma ili unošenje minimalnih kolicina namirnica usled poremecaja u ishrani - anoreksija ili bulemija), spoljašnji (veoma visoke ili niske temperature, veoma suva ili vlažna klima, izloženost vazdušnom zagadenju) ili psihološki stres (stres u kancelariji, kuci, školi..)
Stresovi bilo kog tipa podsticu razvoj bilo koje bolesti, ali ljudi pokazuju tendenciju da razviju neku od bolesti digestivnog trakta.
Zašto stres najjace negativno utice na digestivni trakt?
Kada smo izloženi sresu povecava se broj bakterija Koli, mehanizam koji bi inace kontrolisao broj ovih patogenih bakterija postaje manje efektivan, i kvalitet i kvantitet masnih kiselina koje se stvaraju u digestivnom traktu se takode menja. Drugim recima funkcionisanje digestivnog trakta postaje ozbiljno narušeno, a kod osbe se javlja diarea.

Sporedni efekat antibiotika - antibiotici su neprevazideni lekovi u lecenju bakterijskih infekcija, ali uništavajuci patogene bakterije uništavaju dobrocudne bakterije. Blagotvorni mikroorganizmi mogu biti oslabljeni 6 meseci posle sedmodnevnog uzimanja antibiotka.

Ukoliko uzimate probiotike putem hrane ili kao suplemente, ove korisne bakterijske kulture mogu da preokrenu štetne efekte antibiotika i sprece razvoj štetnih bakterija, takode mogu da stimulišu produkciju imunoglobulina u crevima što pojacava imuno odgovor organizma.

Bakterije kao što su Laktobacilus i Bifidus bakterije mogu da proizvedu razlicite antimikrobne agense koji su efektivni protiv velikog broja patogena kao što su salmonela, šigela, stafilokokus i ešerihija koli.

Probiotici takode mogu pomoci:

* Kod dece ili odraslih koji imaju proliv
* Ljudima koji se ne hrane zdravo tj. ne unose dovoljno voca i povrca bogatih biljnim vlaknima, dobrim bakterijama je potrebno puno biljnih vlakana kako bi mogle da se razvijaju.
* Pacijentima koji se cesto lece od gljivicnih infekcija kao što je Kandida.
* Sportistima koji uzimaju suplemente jer probiotici omogucuju bolju apsorpciju ovih nutritijenata.
ljekovitobilje @ 19:34 |Komentiraj | Komentari: 0
Kako odgovarajuci napitak pre odlaska u krevet može da vam pomogne da brže utonete u san, savetuje becki profesor Hademar Bankhofer. Kao veoma pouzdan napitak u slucaju nesanice Bankhofer preporucuje caj od metvice. Etericna ulja iz listova metvice harmonizuju poremecen vegetativni nervni sistem. Kašicicu suvih listova metvice, prelijte prokuvanom vodom, ostavite da stoji pet do sedam minuta, zasladite medom i pijte mlako. Takode provereno sredstvo je i caj od iglica jele. Sveže iglice jele dobro oprati i izgnjeciti. Malu kašiku izgnjecenih iglica prelijte sa cetvrt litre prokuvane vode. Držite dva minuta, zasladite medom i pre odlaska na spavanje popijte mlako. Bankhofer tvrdi da postoje tri biljke koje deluju veoma smirujuce: metvica, cvetovi hmelja i lavande. Osušeno lekovito bilje stavi se u lanenu vrecicu i smesti pored jastuka. Tako se etericna ulja direktno udišu i uticu da se prijatno utone u san. Ko ima probleme sa nesanicom ne mora uvek da traži uzrocnika kod sebe. Treba obratiti pažnju i na prozore bez zavesa ili roletni, svetlece reklame koje direktno svetle u prozor, ukljuceno požarno svetlo i sl. jer sve to ometa stvaranje hormona za spavanje - melatonina. Cak i dušek može da utice na nesanicu. Proverite, da li baš morate da spavate na dva ili tri jastuka. Da li bi Vam možda više odgovarao jastuk-rolna ili zdravstveni jastuk. Takode proverite, koliko je star dušek na kojem spavate. Posle sedam do deset godina dušek svakako treba promeniti.
ljekovitobilje @ 13:50 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, lipanj 11, 2008
Kantarion je biljka koji je veoma poznat i cenjen u narodu. Raste od početka jula meseca, pa do septembra. Može se naći na mestim kao što su (ravnate ledine, livade, bregovi)

Stabljika je čvrsta i razgranata, raste do 60 cm, kitnjasta sa veoma lepim jarko žutim cvetovima.

Narodni recepti

Čaj od kantariona ima svoja lekovita dejstva kod bolesti:

 • nerava
 • živčanih tegoba
 • stresa
 • kada se dugo naprežete (vizički)
 • leči govorne smetnje
 • depresiju
Žene i devojke koje imaju problem za vreme menstrualnog ciklusa treba da popiju najmanje dve šolje čaja od kantariona radi smanjenja bolova (stomačnih).

Imamo i ulje od kantariona koji je lek za:

 • otvorene rane
 • krvarenje
 • išijas i
 • opekotine od sunca

ČAJ OD KANTARIONA

Jedna puna mala kašika kantariona popari se sa četvrt litre vode ostavi da odstoji par minuta i pije lagano.

ULJE OD KANTARIONA

Mala boca se napuni rastresito cvetovima kantariona ubranim po suncu, prelije se maslinovim uljem (za opekotine od sunca lanenim uljem) dobro zatvori i nekoliko nedelja drži na suncu. Zatim se procedi kroz gazu i odloži na tamnom mestu. Po potrebi koristiti ulje kantariona.

ljekovitobilje @ 23:56 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Perut se ne može izlečiti preko noći, već malo dužim periodom. Međutim, ako budete uporni perut možete izlečiti losionom koji se pravi od bilja. (gore naslov)

Pravljenje losiona

U jedan litar hladne vode,stavite po 20gr ruzmarina, žalfije i majčine dušice. Pošto to ostavite da se topi tri sata u hladnoj vodi, potom je zagrejeta do 80C, procedite kroz čistu gazu i sipajte u hermetički zatvorenu posudu.

Ovaj losion koristite jednom dnevno, i to blagim masiranjem korena kose. Spoj ove tri biljke ima baktericidno dejstvo na milione mikroba koji napadaju kožu glave, izazivajući njeno perutanje.

ljekovitobilje @ 23:53 |Komentiraj | Komentari: 0
Kapi za uho od ulja bijelog luka odlične su za borbu protiv usnih infekcija. Zgnječite veliko česno bijelog luka i stavite u masivan lončić s dovoljno maslinovog ulja da pokrije luk. Pokrijte lončić i lagano zagrijavajte na tihoj vatri sat. Ohladite, procijedite kroz nekoliko slojeva gaze i držite u frižideru. Prije upotrebe lagano zagrijte, ukapajte dvije kapi u uho i zatvorite vatom. Ulje ne treba koristiti za liječenje plivačkog uha (upala vanjskog usnog kanala) ili ako sumnjate na probušeni bubnjić.
ljekovitobilje @ 09:18 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Čajevi protiv celulita U šolju biljnog čaja dodati pola čajne kašike svježe ribanog korijena đumbira. Svakodnevnim konzumiranjem ovog napitka pospješuje se izlučivanje toksina. U čašu mlake vode umiješati dvije čajne kašike sirčeta i meda. Ako se konzumira svako jutro na prazan stomak, ovaj napitak pospješuje cirkulaciju krvi, razgrađivanje masnoće i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Čaj od maslačka Kašiku sitno usitnjenog suvog korijena maslačka staviti u 2 dl vode i kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Nakon 15 minuta procijediti. Napitak se pije nezaslađen ili zaslađen domaćim medom, i to nekoliko puta tokom dana. Čaj od maslačka pročišćava organizam i pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma i celulita. Krema protiv celulita U litar otopljene, neslane svinjske masti ili maslaca dodati po 50 ml tinkture lista bršljana, ulja čičkovog korijena i ulja od cvjetova nevena. Mješavinu zagrijati na 70 °C i uz stalno miješanje dodati 50 ml otopljenog pčelinjeg voska. Gotovu smjesu razliti u posudice i dobro ih zatvoriti. Svako veče prije spavanja nanijeti kremu na dijelove tijela zahvaćene celulitom i masirati ih po 15 minuta.
ljekovitobilje @ 08:52 |Komentiraj | Komentari: 0
Noni je jedina biljka koja sadrži 155 biološki djelotvornih sastojaka. Noni-plod s Havaja pripada skupini od 80 ljekovitih biljaka koje pripadaju medicinski najdjelotvornijoj biljnoj skupini staroga svijeta Rubiaceae, te u toj biljnoj skupini ima najveću sposobnost spajati kserotonin. Raste samonikla, a daje plodove tokom cijele godine. Berba je 12 puta godišnje. Opće je poznato, koliko je svježe voće i povrće potrebno organizmu. Noni (Morinda citrifolia) svojim bogatim sadržajem hranljivih tvari i svestranim djelovanjem međutim nadmašuje sva očekivanja... Ovo voće, koje se već vjekovima efikasno koristi u Polineziji, na Tahitiju i Havajima, tek u današnje vrijeme postaje opće poznato. Djelovanje Nonija na poboljšanju zdravlja dalo mu je pored starog naziva „Kraljica ljekovitog bilja“ i novi „ČUDESNI NONI“. Svestrano blagotvorno djelovanje Noni može zahvaliti sljedećim sastavnim komponentama: prokseronin, aminokiseline, enzimi, vitamini, mineralne tvari, xseronin, skopoletin, damnakantal itd. Koja su najvažnija blagotvorna svojstva Nonija? Noni plod ima 800 puta više Proxerina nego ananas koji je do danas bio najveći izvor ovog sastojka. Proxeronin i proxerogenaza su dva sastojka koja omogućuju ljudskom tijelu stvaranje XERONINA najvažnijeg alkaloida za obnovu svih molekula u tjelesnim stanicama. On regulira funkciju stanica. U slučaju nezadovoljavajuće potrebe za Proxeroninom naši proteini nisu u stanju obavljati svoje funkcije, a posljedica je bolesno stanje tijela koje se razvija u razne teške bolesti i tegobe. To znači, povećana konzumacija Proxeronina djeluje na bolest. A u tome leži i objašnjenje djelotvornosti Nonija. Osoba s niskim postotkom Xeronina osjećati će kroz razne tegobe nesposobnost vlastitih proteina. Uzimanjem Nonija, osoba unosi Xeronin u tijelo, koji vodi zdravom funkcioniranju proteina. tj. ka cjelokupnom ozdravljenju. Osobi se može to pričiniti kao "čudo". Razlog zašto mnogi ljudi Noni opisuju kao "čudotvornim" je naravno, njegov udio Proxeronina, a iza toga stoje i sami rezultati osoba koje su svoju dnevnu prehranu upotpunili Nonijem. S Noni kapsulama opskrbljujemo svoj organizam s temeljnim sastojcima potrebnim za aktiviranje svih funkcija i procesa u našem tijelu. Noni kapsule opskrbljuju tijelo s Proxeroninom koji se regulira i stvara potreban postotak Xeronina, a višak se jednostavno izlučuje, tako da prekomjeran unos Proxeronina ne uzrokuje nikakve štete i popratne pojave. Xeronin i prokseronin imaju izvanredni antidepresivni učinak. Ove tvari pospješuju lučenje endorfina, čije oslobađanje rezultira vedrinu i dobro raspoloženje. Pored toga umanjuju iscrpljujuće bolove nastale uslijed upale zglobova, pri čemu ne izazivaju ovisnost. Pored svega toga xseronin pokreće u organizmu mehanizam zaštite od upala, a također povećava otpornost na bakterije i viruse. Zbog toga se Noni preporučuje svima koji često obolijevaju od infekcija gornjih dišnih puteva. Zahvaljujući sadržaju damnakantala, Noni izvanredno štiti od malignih pojava, odnosno usporava rast već nastalih tumora. U slučaju pojave tumora u organizmu se smanjuje količina enzima kseronin, prokseronin i prokserogenaza, koje Noni sadrži u značajnoj količini. Zahvaljujući adaptogenom djelovanju u stanju je normalizirati stanice koje nepravilno funkcioniraju. Redovitom upotrebom Nonija se jako doprinosi efikasnoj zaštiti od tumora. Kraljica voća sadrži 18 raznih aminokiselina, koje pospješuju razvoj mišića i ujedno sprečavaju njihovu razgradnju. Ovo djelovanje se višestruko ističe prilikom redovitog treniranja. Pored toga sadrži i takve specijalne tvari, koje pospješuju protok tvari između stanica, tako da imaju regenerativno djelovanje. Skopoletin podržava funkciju štitne žlijezde, povećava nivo serotonina i melatonina u organizmu, sprečavajući time promjene raspoloženja, odnosno povoljno utječe na sposobnost prilagođavanja dnevnim promjenama i regulira ciklus sna. Noni omogućava opuštanje arterija, čime igra značajnu ulogu u smanjenju visokog krvnog pritiska nastalog uslijed napetosti i stresa. Pored toga učestvuje u poboljšanju prokrvljenosti tkiva, smanjuje sklonost nastajanja ugrušaka, čime brani organizam od infarkta i od izljeva krvi u mozak. Svojim antioksidativnim djelovanjem čini obranu od oksidacije LDL-holesterola, znači ima značajan doprinos u prevenciji od kardiovaskularnih oboljenja. Sljedeći značajan sastavni element Nonija je damnakantal. On igra jednu vrstu uloge nadzornika diobe stanica i tkiva i „ne dozvoljava“ da se dioba otrgne kontroli. Pošto sudjeluje u izgradnji optimalnog nivoa takozvanih T- i B-stanica, kao i obrambenih i limfnih stanica, olakšava posao imunog sistema koji je tako sposoban pobjediti bolesti. Pošto Noni potpomaže lučenje sokova za probavu, smanjuje i značajni dio problema digestivnog trakta. Može biti korisna dopuna u terapiji raznih bolesti, ovisnosti o pušenju, alkoholizmu, narkomaniji, jer upotrebom Nonija smanjuju se simptomi odvikavanja, čime se proces daleko lakše podnosi. Dakle možemo zaključiti kako Noni s punim pravom nosi naziv „Kraljica ljekovitog bilja“.
ljekovitobilje @ 08:26 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, lipanj 10, 2008
Zdravi ljudi gotovo bez obzira na uzrast mogu u ograničenom periodu da sprovode ovu jednostavnu dijetu, ali tek posle savetovanja sa zdrvstvenim stručnjakom.

Prvi dan

Pijte samo čist voćni sok ili sok od povrća.Upotrebljavajte sveže isceđen sok ili nezaslađensok od jabuke, kruške, grožđa ili ananasa iz konzerve ili flaše, i to u razmeri pola soka-pola vode. Pijte po kednu čašu četiri do pet puta dnevno.

U drugim prilikama pijte čistu izvorsku vodu ili prokuvanu vodu u koju ćete dodati kašičicu limunovog soka ili jabukovog sirćeta.

Drugi dan

Posle ustajanja, pre odlaska na spavanje ili između obroka pijte voćni sok ili biljni čaj (lipa, nana, kamilica). Za obroke odaberite sveže sirovo voće.

 • jabuke
 • grožđe
 • kruške
 • breskve
 • pomoranđe
 • dinja ili lubenica
Tvrdo voće možete da narendate ili iseckate na kockice, a od više vrsta voća možete da napravite i voćnu salatu. Pijte vode po želji.

Treći dan

Za doručak pojedite sveže voće ili voćnu kašu s bioaktivnim jogurtom napravljenim od kozijeg ili ovčijeg mleka. Za ručak pripremite sirovu salatu u koju ćete staviti lisnato i narendano korenasto povrće. Ukrasite je grožđicama i semenkama suncukreta.

Za dezert jedite sveže voće. Za večeru pojedite supu od povrća ili povrće kuvano na pari, kojim ćete dodati mizo ili soja sos. Da utolite žeđ pijte vodu.

Dijeta uzeta iz knjige prirodno lečenje bolesti i tegoba izdavača Mladenska knjiga Beograd.

ljekovitobilje @ 11:54 |Komentiraj | Komentari: 0
Čovek se tokom svog života sreće sa raznim zdravstvenim problemima, bilo da je koža, kosa, višak kilograma, glavobolja i druge bolesti sada ih neću nabrajati, ali za pojedine koje su date, u sam uvod dajem par recepata.

Glavobolja

U slučaju migrene i kijavice narendati ren pomešati s vinskim sirćetom, i udisati kroz nos više puta na dan.

Skidanje sala i masnoće;

Uz svaki obrok popiti čašu vode sa dve kašičice jabučnog sirćeta, bez zaslađivanja. Istovremeno ako je izražen stomak, stavljati na njega tople obloge namočene razblaženim vinskim sirćetom u toku 20 dana.

Saboreja - masna koža i kosa;

Uzeti po 40 gr isitnjenog korena koprive, cveta kamilice i lista čička, sve preliti litrom ključale vode, ostaviti poklopljeno tri sata, procediti.

Dodati 300 gr vinskog sirćeta dobro izmešati, pa pomoću natopljene vate kvasiti koren kose ujutru i uveče po 10 min.

Kosu prati normalno, a terapija traje 20 dana.

Sinusi

U flašu od pola litra staviti narendani ren do vrha napuniti vinskim sirćetom, zatvoriti i na toplom držati 10 dana uz češće mućkanje. A zatim koristiti tako što se na svaki sat preko otvorenog grlića flaše udiše pet minuta.

Uveče tečnost sipati na tkaninu i držati na čelu i potiljku, u toku noći. Ležati bez jastuka. Terapija traje pet dana.

Jogurt za dugovečnost

U pola litre jogurta staviti i izmešati tri stucana čena belog luka. Jogurt piti svakodnevno.

ljekovitobilje @ 11:46 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, lipanj 9, 2008
U posudu za kuvanje, sipati onoliko vode koliko želite čorbe, i staviti da se kuva kopriva. Tako skuvanu iscediti i sitni narezati, pa pomešati sa lukom ili prazilukom. Sve vratiti u vodu u kojoj se kuvala kopriva, pažljivo dodati kukuruzno brašno da se ne bi ugrudvalo. Sve kuvati još 10 min. pa začiniti razmućenim jajima.

Za ovu pripremu potrebno je

 • 1 kg. mladih kopriva
 • Svežanj mladog luka ili praziluka
 • 2 kašike kukuruznog brašna
 • 2 jaja
 • Sok od limuna
ljekovitobilje @ 21:37 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Koren čička deluje protiv otrovno, pospešuje izlučivanje mokreće i znoja i čisti krv. Čaj od mladog lišća koristi se kod katra želuca i nadutosti, a dobro je sredstvo protiv raznih osipa, čireva, gnojnih rana i ranica u ustima.

Treba istaći da koren i listovi čička nakon godinu dana nemaju svoja lekovita dejstva i nisu za upotrebu.

Suv koren u prahu, pomešan sa maslinovim uljem, leči gnojne rane kada se njime namažu.A protiv reume koristi se čaj od čičkovih semenki.

Priprema

Lek se priprema tako što se velika kašika sitno iseckanog korena korena i lišća kuva u pola litre vode pet minuta, zatim se ostavi poklpoljeno 10-15 min i na kraju procedi. Piju se po dve celike kašike dnevno, ujutru i uveče.

Kod gnojnih procesa usne šupljine grgolji se, čirevi i rane se ispiraju, a osip po koži oblaže se čajem od čičkovog lišća, koje ima osobinu da hladi.

Na litar vode uzme se 10gr. sušenog lišća i pije ujutru i uveče po jedna šolja.

Lišće čička skuvano u vinu leči od mokraćnog kamenca.

Kada se koža glave dobro opere čajem od čičkovog korena, a svaki drugi dan namaže čičkovim uljem, jača kosu, ako je koren zdrav.

ljekovitobilje @ 21:35 |Komentiraj | Komentari: 0
Pokazalo se da redovno uzimanje zelenog čaja može doneti olakšanje osobama koje pate od različitih alergija. Istraživači iz Japana indentifikovali su sastojak u zelenom čaju, koji blokira ključni receptoar ćelije odgovoran za nastanak alergijske reakcije.
Zeleni čaj se preporučuje u prevenciji kancera, za ubrzavanje metabolizma i očuvanje moždanih funkcija.Dobija se sušenjem čajne biljke Camellia sinensis, a obrađuje se parom i suši na vazduhu da se ne bi uništili enzimi.

Na taj način, izbegava se proces oksidacije i fermentacije, pa čaj zadržava zelenu boju i svoje dragocene komponente.

Zeleni čaj ima veliku moć lekovitosti.

 • smanjuje nivo holesterola
 • triglicerida u krvi
 • ima antibakterijsko dejstvo
 • pomaže u redukcionim dijetama
 • čisti organizam od toksina...

Da li znate ?

Da osobe koje redovno piju zeleni čaj smanjuju rizik opadanja mentalnih sposobnosti u starijoj dobi. Istraživanja su pokazala da kofein iz čaja nadražuje koru velikog mozga, što utiče na bolje pamćenje, koncentraciju, motivaciju i izdržljivost, a intelektualni rad postaje lakši i uspešniji. Neki sastojci zelenog čaja mogu zaštiti moždane ćelije od štetnih procesa koji prate Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Zeleni čaj sprečava nastanak i napredovanje malignih obolenja. Bogat je antioksidansima koji sprečavaju delovanje enzima urokinaze, odgovornog za širenje kanceroznih ćelija. Blokiranjem enzima urokinaze, ćelije raka izumiru jer gube izvor belančevina.

Antioksidansi koje zeleni čaj sadrži štite i od promena strukture DNA uzrokovane štetnim uticajem UV zraka, pa se u poslednje vreme razvijaju kreme koje u sebi sadrže sastojke zelenog čaja, radi prventive karcinoma kože.

ljekovitobilje @ 14:15 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 8, 2008

Kombuša

Kombušu pripremamo uz pomoć takozvane čajne gljive (japanske, kineske, ruske ili kisele gljive). Najprikladnija je staklena čaša. Obično upotrebljavamo pravi (indijski, ruski) čaj, ali možemo uzeti i čaj od listova borovnice, cvjetova kamilice, listova kupine ili šipkovih bobica. Uvijek dolijemo još malo ruskoga čaja. Aromatične biljke (metvica, matičnjak, kadulja) nisu pogodne za kombušin čaj. Komadić čajne gljive stavimo u zaslađen čaj (3 do 4 žlice šećera na litru čaja), pokrijemo čistom krpom i ostavimo 2 do 3 dana da počne vrenje. Svjetlosivkasta se mrena nakon prvoga dana povećava i počinje nalikovati pravoj gljivi. U tekućini se pojavljuju mjehurići ugljične kiseline, a čaj dobiva ugodno kiselkast, okrepljujući okus. Osim nefermentiranoga šećera, tanina i teina u napitku ima i ponešto alkohola, ugljične i mliječne kiseline, malo više glikuronskih kiselina i drugih proizvoda alkoholnoga i kiseloga vrenja. Sadrži i nešto vitamina B. Djeluje okrepljujuće i blago je sredstvo za čišćenje krvi i kože. Pomaže kod nesanice - navečer popijemo čašu čaja. Kura pročišćavanja traje 2 do 3 mjeseca, i to valja piti po 1 do 2 čaše pripravka na dan. Pijemo ga natašte, a tijekom dana četvrt sata prije jela i to samo na gutljaje. Čaj možemo malo podgrijati; ako je pak prekiseo, malo ga razrijedimo vodom.
U otvorenoj se posudi čaj nakon nekog vremena ukiseli, te dobivamo dobar ocat.

Oblozi

Oblozi mogu biti suhi ili vlažni, topli ili hladni. Preko vlažnih obloga stavljamo najprije suhu krpu, a potom preko nje i vunenu tkaninu. Kod svih obloga valja paziti da ne prehladimo bolesno mjesto. Obloge i ovoje stavljamo na bolesna, ozlijeđena mjesta na tijelu. Djeluju površinski (koža) ili pak dubinski, na unutrašnje organe. Upotrebljavamo uvijek čistu izglačanu krpu. Potom na nju namažemo, primjerice, glinu, ili je pak namočimo u pripremljenu ljekovitu tekućinu. Svježe listove, sjemenje, podanke stučemo u kašu. Jake tinkture uvijek razrijedimo vodom. Suhe trine zašijemo u vrećicu. Držimo se uputa kako ne bismo obloge držali ili prekratko ili predugo. I o tome ovisi djelotvornost obloga. Kad upotrebljavamo dijelove biljke koje jako nadražuju kožu (hren, češnjak), moramo kožu prije i poslije stavljanja obloga namazati mašću ili uljem. Oblozima bolesnika grijemo, olakšavamo mu boli, poboljšavamo mu prokrvljenost, snižavamo povišenu tjelesnu temperaturu, odstranjujemo štetne tvari iz tijela, itd. Ozlijeđeno i/ili bolno mjesto najprije moramo dobro oprati mlakom vodom. Obloge stavljamo na bolesno mjesto i držimo ih na njemu od nekoliko minuta do nekoliko sati. Obično ih stavljamo ujutro i navečer, ili pak samo navečer tako da ostanu preko noći, a samo u težim slučajevima i češće. Moramo paziti da oblozi ne budu zgužvani ili naborani jer bi to moglo izazvati bolove, pa čak i žuljeve.
Odrasli drže obloge od 3 do 5 sati, a djeca samo od 1 do 3 sata. Uvijek upotrebljavamo samo netom pripremljene obloge, a već upotrijebljene bacamo.

Ulja

Ulja su biljne masnoće koje su na sobnoj temperaturi obično u tekućem stanju. Upotrebljavamo ih u prehrani, za masaže, utrljavanja i sredstva za mazanje. Iz ljekovitih se biljaka prilikom namakanja u ulju izlučuju aktivne tvari.
Ulja čuvamo u hladnome i tamnom prostoru, ali nikako ih ne držimo u hladnjaku! Užeglo je ulje štetno!
Upotrebljavamo maslinovo, bademovo i laneno ulje, ali i razne vrste jestivog ulja, ako je doista kvalitetno. Uzmemo tri šake ili četvrt litre cvjetova ljekovite biljke (arnike, kamilice, majčine dušice, metvice, pljuskavice ili gospine trave) i prelijemo ga litrom ulja. Staklenku pokrijemo celofanom i ostavimo na suncu 15 do 30 dana. Procijedimo, stavimo u staklenku i spremimo na hladno mjesto.
Priprema ulja od pljuskavice (gospine trave): u litru prvoklasna maslinovog ulja stavimo 3 šake svježih cvjetova pljuskavice. Držimo na suncu ili na toplome mjestu 15 do 30 dana, procijedimo, prelijemo u staklenku i čuvamo na hladnome. Ulje je crvene boje. Djelotvorno je za liječenje opeklina i reumatskih bolesti.

Ovoji

Ovoji su ljekovitom tekućinom natopljene tkanine koje omotamo oko cijeloga tijela ili pak oko bolesnoga dijela tijela. Preko toga uvijek stavimo još jedan sloj suhe tkanine i topao sloj (vuneni šal, prekrivač). Kad omotamo cijelo tijelo bolesnika, mora uvijek netko biti uza nj. Ovoj može biti na bolesniku od 3 do 5 sati, kod onih sa slabijim srcem samo 2 do 3 sata, a kod djece 1 do 2 sata.
Hladne ovoje upotrebljavamo za odvođenje topline iz tijela, npr. kod upala, kod visoke temperature. Takav ovoj ostaje na koži dok se ne zagrije, dakle 20 do 30 minuta.
Za preznojavanje upotrebljavamo tople ovoje; kad koristimo tople ovoje, uvijek pripremimo i vrući čaj. Znojenje počne nakon približno sat vremena. Bolesnika valja brižljivo odjenuti. Zamatanje vrućim ovojem ponavljamo jedan do dva puta na dan.
Prašci ili posipi
Praške ili posipe pripremamo od osušenih, zdrobljenih i samljevenih korijena (rjeđe od listova, primjerice, šapike i podbijela) osušene ljekovite biljke (gaveza, iđirota, nevena, sporiša).
Praške upotrebljavamo za posipanje suhih rana kože, sluznice (plućnjak, uspravna petoprsta), za ušmrcavanje kod prehlade (kamilica), bolesti jetre i želuca (pelin, na vršku noža uz jelo).
Ako prašak namočimo i izmijesimo, pogodan je za obloge (gavez, trputac, za otekline). Možemo ga upotrijebiti i za pripremu čaja (vršak noža, primjerice iđirota, podbijela, na jednu šalicu vode, 2 do 3 puta na dan).
ljekovitobilje @ 23:53 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Recepti

Reumatizam

ImageKod reume učinkovito pomažu kupke od paprati i orahova lista. Kupka se priprema tako da u 3 litre vode stavimo 100 g usitnjenog lista paprati i 100 g usitnjenog lista oraha. Prokuhamo 5 minuta te ohladimo do podnošljive temperature. Kupka traje 20 minuta, a potrebno ju je napraviti za dana. Napominjemo kako se omjer odnosi za kupke ruku i nogu.
Nakon kupki, zglobove je potrebno masirati gospinim uljem.

Uz to, piti čaj od:

•    kora vrbe
•    menta
•    gospina trava
•    majčina dušica
•    zob
•    kukuruzna svila
•    kopriva

Plućne bolesti

Kod plućnih bolesti pomaže sljedeći sirup: Sastojke od 30 g jelenjeg jezika, 10 g mente i 5 g lovorovog lista treba dobro prokuhati u pola litre crnog vina. Procijediti kroz krpu te dodati žlicu guščje masti i 4 žlice meda od bagrema.
Uzimati po malu žlicu prije svakog obroka.

Uz to, treba piti čaj od:

•    jelenjeg jezika
•    plućnjak
•    menta
•    suručica
•    kiselica
•    sljez bijeli
•    trputac ili bokvica ( Plantago media l. - Plantaginaceae).

Želućane tegobe

Kod želučanih tegoba piti čaj od:

•    pelin
•    matičnjak
•    komorač
•    vrbica
•    stolisnik
•    kamilica

Ili od:
•    gorka kičica
•    širokolisni trputac
•    crni sljez
•    iđirot
•    trava iva
•    list breze

Recepti za Debelo crijevo

Kod bolesti debelog crijeva pomaže čaj od:
•    crni sljez
•    vrbica
•    kora frangule (trsljika ili krkavina)
•    neven
•    piskavica

Bol u  leđima i križima
 
Bol u leđima i križima olakšat će oblog od:
•    2 žlice naribanog hrena
•    2 žlice naribane crne rotkve
•    2 žlice maslinovog ulja

Sastojke je potrebno dobro izmiješati i staviti ih kao obloge na bolna mjesta.

Napomena: kod recepata gdje nije navedena količina uzimati od svake biljke po jednu malu žličicu.

Oblozi i zdravlje

Oblozi kod boli u leđima i križima

Preporučujemo sljedeće obloge:

1. Oblog s čičkom: Listove kuhajte u vinu i stavljajte ih na bolno mjesto.
2. Oblog s poljskom preslicom.
3. Melem s tekućom nezagrijanom smrekinom smolom: Stavite ga na bolno mjesto i držite dvanaest dana.
4. Oblog s trinama od sijena i sitnim pijeskom: Vrećice s vrućim trinama, odnosno, s vrućim pijeskom naizmjence stavljajte ispod križa.
5. Oblog s octom.
6. Oblog s čičkovim listovima: Listove prekrijte krpom koju ovijte oko križa, i tako držite cijelu noć.
ljekovitobilje @ 23:38 |Komentiraj | Komentari: 0
- ren, kren, hrin, ravet, torman
Otporna višegodišnja samonikla biljka, ali se i uzgaja. Voli izrazito sunčan položaj, te vlažno i rahlo tlo. Razmnožava se sjemenom, dijeljenjem korijena ili komadima korijena u proljeće. Listovi su veliki i zašiljeni, a cvjetovi sitni, bijeli, smješteni u dugim cvatovima. Lišće se skuplja mlado, a korijenje vadi po potrebi ili ujesen. Ne uzgaja se u zatvorenom.
 

- štiti od prehlade

- pojačava imunitet

- diuretik

- pomaže kod reumatizma

ljekovitobilje @ 09:20 |Komentiraj | Komentari: 0

- mravinac, vranilova trava, origanj
Otporna zeljasta ili polugrmolika trajnica koja samoniklo raste po sunčanim livadama, u šikarama i svijetlim šumama. Voli sunčan položaj, hlad sredinom dana, te suho i propusne tlo. Razmnožava se sjemenkom u proljeće (klijanje može biti sporo), izbojcima korijena ili stabljike do sredine ljeta, te dijeljenjem korijena u proljeće ili jesen. Cvate sitnim bijelim ili ružičastim cvjetovima, koji se javljaju u cvatovima sredinom ljeta. Može se uzgajati u zatvorenom.

- prirodni antibotik, sredstvo za iskašljavanjeljekovitobilje @ 09:19 |Komentiraj | Komentari: 0
- biber
Osjetljiva, trajna grmolika penjačica iz tropskih krajeva. Bijeli se cvjetovi u cvatovima javljaju ljeti, a iz njih se razvijaju mirisni, kuglasti, naborani zeleni, crveni te žuti plodovi, ovisno o stupnju zrelosti. Crni papar se dobiva sušenjem zelenih, nezrelih plodova, a bijeli sušenjem zrelih, crvenih plodova. Crni papar je oštriji od bijelog, a u trgovine dolazi i oguljeni crni papar pod nazivom "svijetli papar".


- afrodizijak

- jača imunosistem

- jača cirkulaciju

ljekovitobilje @ 09:17 |Komentiraj | Komentari: 0
Osjetljiva jednogodišnja biljka koja voli posve sunčan položaj i propusno tlo. Sjeme se sije u ljuskama u proljeće, a kasnije se prorjeđuje ili presađuje. Cvate žutim cvijetom velike ljubičasto-smeđe sjemene glavice od kasnog ljeta do mraza. Cvijet se bere kada cvjetna glavica padne, te se obješena ostavi dok ne ispadnu sjemenke. Nije pogodan za uzgoj u zatvorenom.
Latice suncokreta u narodnoj se medicini priprema čaj i tinktura, imaju gorkast i sluzav okus i blago mirišu na med, a sadrže antocijanske glikozide, ksantofil, kolin, betain, karotenoide, fitosterine, sapogenine, suncokretovu kiselinu. Sjemenke suncokreta imaju veliku hranjivu vrijednost i izuzetno su bogate uljem. Sjemenke suncokreta sadrže 30-50% ulja, već 25 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom E. Osim sirovih sjemenki upotrebljavaju se pripravci od osušenih i prženih sjemenki. U kulinarstvu ima također značajnu ulogu, a sjemenke su bogate bjelančevinama gotovo jednako kao i odrezak mesa. Od sjemenki se pripremaju i razni namazi s tofuom ili nekim povrćem.
ljekovitobilje @ 09:15 |Komentiraj | Komentari: 0
- drijemak, pitomi mak, vrtni mak
Otporna jednogodišnja biljka koja brzo raste. Voli posve sunčan položaj i propusno tlo. Razmnožava se sjemenom u proljeće ili jesen, a kasnije se prorjeđuje. Potrebno mu je razdoblje hladnoće koje po kreće klijanje. Cvate bijelim, ljubičastim, ružičastim ili crvenim cvijetom, koji se javlja u kasno ljeto. Upotrebljavaju se samo zrele sjemenke, koje se skupljaju u kasno ljeto, a nezrele i ostali dijelovi biljke su štetni. Nije pogodan za uzgoj u zatvorenom.


- koristi se protiv bolova u mišićima

- liječenje grčeva u abdomenu

- potiče koncentraciju i raspoloženje


ljekovitobilje @ 09:14 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, lipanj 7, 2008
Svakodnevno uživanje u caju u razumnim kolicinama nije štetno, cak štoviše, pogoduje zdravlju i pomaže postizanju optimalnog stupnja hidracije, a da ne bi pretjerali s unosom kofeina putem crnog caja, dnevni maksimum je 8 šoljica. Dnevni unos crnog caja trebao bi biti ogranicen na 8 šoljica Dnevno konzumiranja 3 ili više šoljica crnog caja zasigurno smanjuje rizik od koronarne bolesti srca. Nakon vode caj je najcešce pijena tekucina. U usporedbi s Azijcima koji u njemu uživaju vec vekovima, Britanci ga piju tek od nedavno (350 godina). Brojna istraživanja o dejstvu caja na ljudsko zdravlje daju razlicite rezultate, pa bi bilo dobro znati koji je konacan zakljucak. Time su se pozabavili britanski naucnici u novom broju casopisa European Journal of Clinical Nutrition.Njihovo istraživanje je finansirao The Tea Council, ali oni se zaklinju da su zadržali objektivnost. Dakle, pregled relevantnih studija objavljenih u poslednjih 15 godina pokazuje da dnevno konzumiranja 3 ili više šoljica crnog caja zasigurno smanjuje rizik od koronarne bolesti srca. Moguci mehanizam delovanja je antioksidativna aktivnost polifenola caja. Što se tice karcinoma, osteoporoze i karijesa, postoje naznake o blagotvornom dejstvu caja, ali dokazi nisu dovoljno jaki.U svakom slucaju, svakodnevno uživanje u caju u razumnim kolicinama nije štetno, cak štoviše, pogoduje zdravlju i pomaže postizanju optimalnog stepena hidracije, a da ne bi preterali s unosom kofeina putem crnog caja, dnevni maksimum je 8 šoljica.
ljekovitobilje @ 20:09 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Hronicni bronhitis kod kojeg je iskašljavanje nedovoljno prava je indikacija za upotrebu preparata jagorcevine. Najviše lekovitih sastojaka ima u korenu, a zbog specificnog delovanja lekovitih sastojaka najsigurnija je upotreba u obliku sirupa. Sirup se izraduje iz ekstrakta dobijenog iz korena biljke: Biljka je našla mesto u evropskoj farmakopeji, a propisuju je i farmakopeje Jugoslavije, Nemacke i Austrije. Lekoviti sastojci lokalno iritiraju želudacnu mukozu a ovaj nadražaj deluje reflektorno, preko gastro-bronhijalnog refleksa, na sluznicu bronha. Na sluznici se razvija hipersekrecija koja omogucava lakše iskašljavanje. Lekoviti sastojci povecavaju aktivnosti epitela sluzokože grla. Mehanizam delovanja preporucuje jagorcevinu u terapiji astme i hronicnog bronhitisa jer poboljšava iskašljavanje i prohodnost disajnih puteva. Medutim, u terapiji astme i hronicnog bronhitisa neophodno je posvetiti pažnju i ishrani koja mora sadržavati puno vitamina C. Vitamin C je rasprostranjen u prirodi a najviše ga ima u biljkama koje su bogate hlorofilom i karotenoidima (provitamini A).
Tako je utvrdeno da ga najviše imaju crveni, narandžasti, i žuti plodovi: šipurak, gloginje, crvena paprika, crvene ribizle, paradajz, pomorandža, limun, mandarine. Ovde se mora pomenuti i namirnica koja je Evropu spasla od skorbuta (bolesti izazvane nedostatkom vitamina C). Ona je i dokaz koliko je važna kolicina namirnica koja se konzumira. Rec je o krompiru koji nije bogat ovim vitaminom, ali kolicine koje se svakodnevno koriste u ishrani obezbeduju dovoljne. Mehanizam delovanja vitamina C u astmi je osvetljen, zato je uz kompletnu terapiju preporucena i upotreba vitamina C, odnosno namirnica koje obezbeduju uvecane potrebe. Vitamin C katalizuje delovanje jedne supstance (prostaglandina PGE2) koja ima bronhodilatorna svojstva (širi bronhije).

Mnogobrojne studije o delovanju magnezijum utvrdile su da unos magnezijuma, koji cesto nedostaje kod obolelih od astme, blagotvorno deluje i smanjuje broj i intenzitet napade. Magnezijumom su bogate sve zelene biljke, izdvaja se kopriva koja ima najviše hlorofila a samim tim i magnezijuma.

Stoga obolelim od astme i hronicnog bronhitisa preporucujemo cajni napitak od šipurka i koprive koji treba piti svakodnevno, umesto vode. Tri kašike zdrobljenog šipurka i pola šake lista koprive preliti litrom kljucale vode i poklopljeno kuvati na tihoj vatri 5 minuta. Piti svakodnevno umesto vode.

Vitamin B i cink takode svakodnevno obezbedivati kroz hranu.
Vitaminom B bogat je pivski kvasac, žitne klice i mekinje, žitna zrna, kupus, lešnik, orah, pomorandža, dok cinka ima u crvenom mesu, cerealijama, ribi...

ljekovitobilje @ 20:08 |Komentiraj | Komentari: 0
Najpoznatije vrste sirceta su, vinski, jabucni i alkoholni. Jabucni je ujedno i najdelotvorniji i sve više prisutan na našoj trpezi, ali i u lecenju kao sredstvo koje podstice otpornost organizma prema nekim bolestima ( povecana masnoca). jedno obogacuje organizam kalijem.
Malo je poznato da se proizvodi i medno sirce, koji po kvalitetu ništa manje ne zaostaje za jabucnim sircetom. Upotreba ovog sirceta je skoro nepoznata. Ipak, zbog svog posebnog ukusa zaslužuje pažnju.KAKO SE PROIZVODI ?

Rastvor meda i vode pusti se da fermentira.
Rastvor za fermentaciju priprema se od pet delova vode i jednog dela meda.
Sve se to dobro izmeša da se dobije jednolicna koncentracija.
Radi kontrole, može se videti u staklenoj posudi - da li je na dnu talog meda ili je sav otopljen.
Ta koncentracija je dovoljna za dobijanje kvalitetnog sirceta.
Posto med nema uvek istu specificnu težinu , postoji stara metoda za odredjivanje specificne težine: u vec pripremljen rastvor uronimo sveže jaje : ukoliko ispliva vrhom u debljini kovanog novcica, rastvor je dobar, ali ne sadrži dovoljno minerala za razvoj organizama koji podsticu vrenje, pa ih je potrebno dodati.
Za našu kucnu upotrebu nije ih potrebno dodavati, jer vrenje ( alkoholno) možemo povecati dodavanjem kvasca, a sircetno vrenje se uvek podstice dodavanjem kvasca ili slicno.

Kao i kod cuvanja meda, tako i kod proizvodnje sirceta smeju se upotrebljavati samo staklenke ili drvene posude. Posude se ne zacepljavaju nego pokrivaju gazom. Pripremljene za vrenje posude se ostavljaju na toplom mestu.

U drugoj fazi, da bi ubrzali vrenje, medenu vodu prelijemo preko piljevine – najbolja je ona od cempresa ili bukve. Na taj nacin vršimo aeraciju – prozracivanje – jer je poznato da za normalan razvoj mikroorganizama treba vazduh. Ako tako ne ucinimo, vrenje ce trajati nekoliko meseci !

Sa medom lošijeg kvaliteta ne možemo dobiti dobro sirce, a pravilno pripremljeno medno sirce, bolje je ili jednako po kvalitetu jabucnom sircetu.


Mineralni sastav mednog sirceta je garancija da može kvalitetno poslužiti za ocuvanje zdravlja.
U svakom slucaju, oplemenice vaš jelovnik i delovati povoljno na organizam.


ljekovitobilje @ 13:57 |Komentiraj | Komentari: 0
Biljna medicina upoznavanje s prirodnim lekovima:
Majka priroda je farmaceut, a listovi, kora, zrnasti plodovi, cvetovi, seme i koren biljaka su njeni lekovi. Biljni lekovi, ili botanicki preparati, mogu da se koriste u lecenju skoro svakog decjeg oboljenja, s tim što su oni cesto jevtiniji, bezbedniji i delotvorniji od sintetikih lekova. Naravno, da biljni lekovi ne mogu da zamene lekove koji se izdaju na lekarski recept, ili one u slobodnoj prodaji, ali u mnogim slucajevima mogu da posluže kao dopuna konvencionalnom nacinu lecenja lekovima.


Biljni lekovi su provereni. U celom svetu, cetiri od pet ljudi koriste lekovite biljke kao osnovno sredstvo u ocuvanju zdravlja. Evropski lekari se cesto oslanjaju na biljne lekove, ali u SAD, lekovite biljke ne nalaze se u tako širokoj primeni, delimicno zato što se kompanije koje proizvode lekove radije odlucuju za sinteticke lekove, koji mogu da se zaštite i prodaju, i tako donesu zaradu. Darovi majke prirode ne mogu da se zaštite, i stoga, farmaceutske kompanije radije proizvode i pakuju sinteticke lekove.

Iako Amerikanci više vole sinteticke lekove, oko 25 odsto svih lekova u Americi koji se izdaju na lekarski recept sadrže aktivne sastojke biljnog porekla. U velikom broju slucajeva, lekovi sadrže aktivne sastojke koji su sintetizovani iz hemikalija slicnih onima koje se nalaze u biljkama. Na primer, lekovita biljka efedra sadrži efedrin, koji je dekongestant, a mnogi lekovi za alergije i prehlade sadrže pseudoefedrin, sinteticku verziju efedrina.

I farmaceutske kompanije i savremeni travari duguju veliku zahvalnost drevnim travarima koji su ispitivli svojstva razlicitih biljaka i pažljivo pratili rezultate njihove primene.

Na osnovu iskustva, travari su otkrili da neke biljke lece, a da su druge štetne. Mi danas shvatamo osnovne postavke biohemije i zašto mnoga biljna sredstva deluju, ali tradicionalna biljna medicina zasniva se na desetinima hiljada godina pokušaja i promašaja. Tradicija datira iz vremena pre pisane istorije: na groblju neandertalskog coveka pronadeni su dokazi upotrebe hajducke trave, belog sleza i drugih lekovitih biljaka još pre 60.000 godina.

Da li su lekovite biljke bezbedne i delotvorne

Postoje uznemiravajuci podaci da veliki broj ljudi okleva pre nego što proguta nekoliko pilula "Tulenola", ali zato bez razmišljanja uzima nekoliko kapsula nekog biljnog leka, jer veruje da je "prirodan" i da stoga ne može da škodi. Iako je istina da je vecina lekovitih biljaka bezbednija od sintetickih lekova i da ima manje ozbiljnih neželjenih dejstava, ukoliko se koriste na nepropisan nacin, lekovite biljke mogu da ispolje snažna i neželjena dejstva kao i lekovi na lekarski recept. Neke od najtoksicnijih supstanci koje znamo, vode poreklo iz biljaka. Na primer, jak otrov
za glodare i sredstvo za stimulisanje centrlanog nervnog sistema - strihnin - dobija se iz biljke strihnos - drvo.


Nažalost, biljni lekovi lako mogu da se zloupotrebe. Za razliku od lekova, botanicki preparati ne moraju da se podvrgnu strogom ispitivanju ali da dobiju odobrenje od americke Uprave za hranu i lekove pre nego što se pojave u prodavnicama zdrave hrane. (Uprava klasifikuje vecinu biljnih lekova kao namirnice ili dodatke hrani, a ne kao lekove). To znaci da ostaje na kupcu da se obavesti o bezbednosti i delotvornosti biljnih sredstava pre njihove upotrebe ili davanja ovih preparata deci. To takodje znaci da kupac treba brižljivo da se pridržava uputstava datih u pakovanju prilikom odlucivanja o tome koliko nekog biljnog sredstva ce uzeti i da li je ono bezbedno za unutrašnju ili spoljašnju upotrebu. Ukoliko na deklaraciji nema nikakvog upozorenja, to ne znaci da je taj biljni proizvod u svakom slucaju bezbedan, pa bi roditelji morali oprezno da postupaju

ljekovitobilje @ 13:56 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, lipanj 6, 2008
bog zaštitne funkcije, preporucuje se u svim životnim dobima. - Štiti jetru, oci, kožu, otklanja umor i podstice gubljenje težine. - Najbolji je suvi, jer ga organizam potpuno iskorišcava U narodnoj medicini pivski kvasac poznat je kao lek za mnoge bolesti, a mesto je našao i u oficijelnoj medicini. Medutim, ne treba ga uzimati u svežem stanju iz više razloga: brzo se kvari, gorkog je ukusa, izaziva nadimanje, gljivice uzimaju iz hrane u probavnom traktu vitamine B grupe koji su im potrebni za razvoj i razmnožavanje, a organizam nije u stanju iz živih celija (gljivica) iskoristiti ni vitamine B grupe ni druge hranljive sastojke. Stoga se danas proizvodi osušeni pivski kvasac, koji organizam lako i potpuno iskorišcava, a koji se uzima s vodom, uz glavne obroke. Medu korisnim sastojcima se posebno isticu proteini, koji su slicni onima životinjskog porekla, šecer, gvožde, mineralni sastojci oligoelementi i vitamini, osobito grupe B. Preporucuje se u svim životnim dobima zbog zaštitne funkcije, s tim da dnevna doza podeljena u tri jednaka dela ne sme prelaziti šest do deset grama. Kvasac, štiti jetru, oci, kožu, otklanja umor, održava ravnotežu crevne flore, pomaže nestanku akni, sprecava mucninu i ublažava probavne poteškoce. Kod onih koji se hrane vegetarijanski koristan je kao dodatak hrani. Svi bi trebalo da ga uzimaju barem dva puta godišnje, tokom dva meseca jer je toliko potrebno da se ispolji njegovo delovanje. U slucaju posebnih tegoba, uzima se dva puta dnevno do izlecenja. Suvi pivski kvasac ima znacajnu ulogu u dijetoterapiji mnogih bolesti: šecerne, oboljenja probavnih organa, upale želudacne sluznice, cira na želucu, kod oboljenja jetre i žucnih puteva, zatvora kao i u dijetama za mršavljenje jer podstice gubljenje težine.
ljekovitobilje @ 12:09 |Komentiraj | Komentari: 0
Hrom je jedan od esencijalnih elemenata u tragovima, što znači da je ljudskom organizmu neophodan i da ga ovaj ne proizvodi sam, nego se mora uneti ishranom. On učestvuje u metabolizmu kao specijalizovani neproteinski organski molekul, potpomažući pretvaranje glukoze u energiju, kao i sintetisanje masnih kiselina i holesterola. Pomaže i da proteini stignu upravo tamo gde su najpotrebniji. Pored toga, može i da zaštiti od dijabetesa jer reguliše nivo šećera u krvi. Kod insulin-zavisnih pacijenata on može smanjiti potrebu za lekovima i insulinom pošto povećava efikasnost insulina da razloži glukozu do ugljenih hidrata i do sto puta, a kod onih s graničnim vrednostima šećera može sprečiti da postanu insulin-zavisni. Hrom može i da vrati nivo šećera na normalne vrednosti kod onih kojima je pao. Kao i većina drugih elemenata u tragovima, i hrom ima ulogu u enzimskoj aktivnosti u organizmu, a, s druge strane, prekomeran unos hranom, ili izloženost njegovom delovanju iz životne sredine, mogu da ga učine otrovom. Naročito je važno da se hrom nadoknađuje pacijentima koji se hrane intravenski, a ako ga dobiju dovoljno pre terapije, lakše će moći da se vrate uobičajenom načinu ishrane, a period disbalansa elemenata u tragovima nosiće manji rizik za pacijentov oporavak. Hrom može da se pronađe u mesu, pivskom kvascu i pivu, vinu, nezasićenim mastima, kukuruzovom ulju, brokuli, džigerici, integralnim žitaricama, posebno ječmu, koji se u Iraku od davnina upotrebljava kao lek za dijabetes, pšeničnim pahuljicama, piletini, ljuskarima, jezgrastom voću i pečurkama. Utvrđeno je, na primer, da šolja brokule sadrži 22 mikrograma hroma, pet puta više od bilo koje druge namirnice. Preporučene dnevne doze su 50 do 200 mikrograma.
ljekovitobilje @ 12:02 |Komentiraj | Komentari: 0
Poremecaj prejedanja može da traje mnogo duže od poznatijih poremecaja poput anoreksije i bulimije, pokazalo je istraživanje, americkih naucnika. Naime, oni su ustanovili da osobe koje pate od tog poremecaja jedu preterane kolicine hrane i pri tom gube kontrolu nad svojim prehrambenim navikama.
„Dugo se postavljalo pitanje da li je prejedanje zasita pravi poremecaj ili je jednostavno rec o neuobicajenom nacinu ishrane“, rekao je dr Harrison Pope s bostonskog medicinskog fakulteta. „Ako je posredi neuobicajen nacin ishrane, onda bismo ocekivali da je rec o povremenoj pojavi. Ako je zasita rec o poremecaju, onda bismo ocekivali da bude hronicna pojava. Drugim recima, kod osoba koje pate od tog poremecaja simptomi bi morali da budu prisutni duže“, objasnio je dr. Pope. „Naša studija pokazuje da je poremecaj prejedanja hronican, što potvrduje mogucnost da je zaista rec o psihickom poremecaju, a ne o povremenoj pojavi“, rekao je Pope.
Studija u kojoj je ispitana 131 odrasla osoba pokazala je da poremecaj prejedanja traje u proseku 14,5 godina, znatno duže od prosecnog trajanja bulimije (5,8 godina) ili anoreksije (5,9 godina). Premda je tek nedavno priznato kao zaseban poremecaj, prejedanje se, kako se cini, „javlja cešce nego anoreksija i bulimija“, kažu naucnici. Terapija za osobe koje prekomerno jedu podrazumeva psihoterapiju, ukljucivanje u grupnu terapiju i lecenje antidepresivima. Izvor Blic.
ljekovitobilje @ 12:00 |Komentiraj | Komentari: 0
Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju holesterol, folnom kiselinom koja cuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga. Za vreme kuvanja ili pecenja kukuruza oslobadaju se molekuli koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala. To povecava antioksidativnu moc kukuruza, pa on štiti od raka, bolesti srca, katarakte i Alchajmerove bolesti. Iako u kukuruzu možemo uživati tokom cele godine, onaj koji jedemo s pocetkom jeseni sadrži najviše hranljivih materija.
Kuvani i peceni kukuruz
Uvaženo mišljenje da je sirovo povrce zdravije od kuvanog ne važi za kukuruz. Prilikom termicke obrade kukuruza, kuvanja ili pecenja, dolazi do oslobadanja molekula s antioksidativnom aktivnošcu, što povecava njegove zaštitnicke moci. Antioksidansi su molekuli koji pomažu organizmu u odbrani od štetnih slobodnih radikala i tako štite od niza degenerativnih bolesti, poput katarakte, raka, bolesti srca, Alchajmerove bolesti. Osim toga, ovakva obrada povecava i aktivnost antioksidativnih molekula i nivo fito-materija kojima kukuruz obiluje, a kojima se pripisuju antikancerogena svojstva.
Kacamak
Kacamak je nutritivno vredna namirnica koja ne opterecuje organizam suvišnim kalorijama. Naime, 60 g kuvanog kacamaka (otprilike jedno serviranje) sadrži samo 44 kcal, 2 g masti, pri cemu prevladavaju višestruko i jednostruko nezasicene masnoce i 44 g ugljenih hidrata. Kalorijska vrednost palente zavisi i od sastojaka koji joj se dodaju. Na primer, dodatak samo 20 grama maslaca podiže kalorijsku vrednost palente na 370, pri cemu se sadržaj masnoca povecava za otprilike 15 g. Palenta sadrži beta karoten, provitamin A, a ujedno je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1), kao i mnogih drugih vitamina i minerala, ukljucujuci vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalijum i magnezijum.

Kornfleks
Kornfleks je izrazito zdrav i hranljiv proizvod dobijen iz kukuruza. Bogat je skrobom, proteinima, mineralima. Kao dobar laksativ poboljšava rad creva.

Kokice
Kokice sadrže materiju triptofan, koju telo pretvara u serotonin - prirodno sredstvo protiv depresije i teskobe. Takode su bogate i ugljenim hidratima pa podsticu otpuštanje insulina u krvotok, a insulin pred sobom cisti sve aminokiseline koje bi triptofanu blokirale ulazak u mozak. Zahvaljujuci insulinu, triptofanu je put cist i on se probija do mozga, gde se pretvara u „hormon spokoja“ serotonin. Ta materija daje osecaj prijatnosti i zadovoljstva, omogucava normalan san, smanjuje apetit i podiže prag bola. Zato sledeci put kad pojedete hrpu kokica nemojte da osecate grižu savesti. I one vam pomažu da se osecate bolje. Dobre su cak i one koje se pripremaju u mikrotalasnoj pecnici, ali pod uslovom da sadrže malo masti. Izbegavajte ipak dodavanje maslaca ili stavite tek nekoliko kapi. Za još bolje raspoloženje dodajte kokicama malo belancevina - odlican izbor je rastopljeni sir.

Kukuruzna svila
Kukuruzna svila je izvanredno sredstvo za izlucivanje mokrace i veoma dobro i neškodljivo sredstvo za mršavljenje. Ukoliko svila nije potpuno osušena, smanjuje izlucivanje mokrace, a pospešuje cišcenje. Kukuruzna svila se koristi još i u lecenju vodene bolesti i bolesti mokracnih kanala sklonih stvaranju kamenaca. Dobri uspesi se postižu i kod upale bešike, srcanih bolesti s edemima, gihta i reumatizma. Koristi se za lecenje bubrežnih bolesti i kod nocnog mokrenja. Sadrži masna i etericna ulja, flavonoide, saponine. Poseduje diuretski ucinak, podstice izlucivanje tecnosti putem mokrace iz organizma, pomaže kod upala i peska u mokracnim putevima. Deluje kao blago sredstvo za snižavanje šecera u krvi.
Izvor Blic

ljekovitobilje @ 11:59 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Koliko puta ste čuli (ili i sami iskusili): posle stroge i naporne dijete, došli ste do željenih kilograma, ali ste uskoro ponovo počeli da se gojite jer ste nastavili da jedete kao ranije. U čemu je kvaka? Možda u tome što su svi koji drže dijetu opsednuti brojkama: ili koliko kilograma su izgubili za nedelju dana, ili koliko kalorija dnevno smeju da unesu. Retki su oni koji obrate pažnju na nešto drugo: šta su preduzeli da poboljšaju zdravlje, ili koje su trajne promene uneli u svoj način života koje su se pokazale pozitivnim po zdravlje. Takođe i: koje su poroke likvidirali iz svog života i koliko im se, u vezi s tim, poboljšao stav. Nije nebitno ni kako im stoji garderoba, kako organizam reaguje na vežbanje, koliko vode popiju na dan, koliko im je poraslo samopouzdanje, naročito s obzirom na komplimente koje im drugi upućuju za novi izgled. A među najvažnije stvari spada šta su naučili o pravilnoj ishrani, koliko pozitivno se odnose prema svojoj budućnosti i koliko im se izmenio životni stil. Tek posle toga moglo bi se postaviti i pitanje koliko kilograma manje pokazuje skala na vagi. Dakle, glavni cilj „držanja dijete” ne bi trebalo da bude gubitak težine, nego poboljšanje zdravlja i kvaliteta života. Gubitak kilograma tu je sporedan, ali veoma prijatan efekat. Uz unete promene u način ishrane, on će se i lakše održati.
ljekovitobilje @ 11:53 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.