Sve o ljekovitim biljkama i čajevima
Arhiva
« » pro 2008
+
+
+
Blog - prosinac 2008
utorak, prosinac 30, 2008





Najnoviji recept je za navedeno u naslovu posta:

1 limun

50 gr brusnice

30 gr đumbira

30 gr cimeta

Pomiješati sastojke u pola kg domaćeg meda i zatim dodati sok jednog limuna. Treba dugo miješati da s masa sjedini.

Koristiti 2x u toku dana po jednu kafenu kašiku. Nema ograničenja u konzumiranju, nema nus-pojava i ne šteti djeci.

izvor:djuliman.blogger.ba


ljekovitobilje @ 09:34 |Komentiraj | Komentari: 0
  

 U svakom članku u kojem se govori o zdravlju i zdravom životu mora se spomenuti ishrana – njen kvalitet, obim i način. Iako tempo života diktira brzinu i u ishrani, potrebno je uvijek imati na umu bitnost hrane i koliko ona može utjecati na kvalitet našeg života.

Prejedanje
Kada konzumiramo hranu bogatu šećerom i mastima, a siromašnu vlaknima onda se ne možemo zasititi tako da se prejedamo dok ne napunimo želudac u potpunosti. Stoga je bolje jesti pet ili šest puta dnevno, ali manje porcije i to voća, povrća, žitarica, orašastih proizvoda i slično.

Izgladnjivanje
Izgladnjivanje nikada nije dobro zato nemojte mučiti svoj organizam bespotrebnim gladovanjem. Ukoliko preskočite doručak, to znači da gladujete i da vaš organizam nije dobio ono što mu je potrebno za normalno funkcionisanje.

Šećer, bijelo brašno, kofein, ugljikohidrati
Suvišno je govoriti o štetnosti svih namirnica koje su bogate šećerom, ugljikohidratima i koje su napravljene od bijelog brašna. Izbjegavajte namirnice koje će vas samo prividno zasititi i od kojih će vam biti loše. Pokušajte sa alternativama, probajte crni hljeb, integralne žitarice i integralnu tjesteninu.

Preskakanje doručka
Iako rano ujutro možda ne osjećate glad, jako je bitno da ne preskačete doručak koji je osnovni obrok jer vam daje potrebnu energiju za predstojeći dan. Ukoliko se zaista ne možete natjerati na doručak u ranim jutarnjim satima, krenite malim koracima. Napravite si ujutro sok od narandže. Već za nekoliko dana moći ćete pojesti i neku voćku.


izvor:sarajevo-x.com


ljekovitobilje @ 09:28 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, prosinac 29, 2008
Čaj napravljen od lista koprive spada među najbolja prirodna sredstva za pročišćavanje krvi imokraćnih kanala.Ovaj čaj aktivira razmjenu materije,pospješuje stolicu,otklanja grčeve u želucu i druge smetnje u varenju i jača otpornost prema „zimskim” bolestima, naročito ako je u pitanju hronična prehlada. Šoljom ključale vode poparite supenu kašiku lista, ostavite desetak minuta i procijedite. Dnevna doza je dvije šolje čaja zaslađenog medom.......Slatka vodica za masnu i kosu bez sjaja: supena kašika suhog lista koprive prelije sa četvrt litra ključale vode, ostavi da stoji oko 15 minuta i u proceđenu tečnost umiješa pola čajne kašičice meda, tako da se potpuno rastopi. Oštećenu kosu treba posle svakog pranja isprati ovom vodicom. Med ne lijepi vlasi, već podstiče djelovanje ljekovitih sastojaka koprive. Redovnom upotrebom ove vodice koža glave postaje zdravija, a kosa dobija sjaj.
Sirće od koprive ne samo da vraća sjaj kosi, nego i djeluje ljekovito na kožu glave. U pola litra proključale vode, umešaju se dve supene kašike lista koprive i ostavi tri sata (poklopljeno). Zatim se tečnost odlije (list dobro iscedi) u tamnu flašu, doda četvrt litra prirodnog voćnog sirćeta i dobro promiješa. Čuva se na tamnom mjestu. Ovim sirćetom ne ispirate samo kosu, već i masirate kožu glave.
ljekovitobilje @ 10:07 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 23, 2008
Malaksalost, osecaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade. Promene temperature koje su aktuelne poslednjih dana posebno pogoduju virusima, tako da je pocela i sezona gripa. Pomocu naših jednostavnih saveta pobedite ove respiratorne infekcije.„Grip može da izazove ozbiljnije komplikacije u odnosu na prehlade, kao što su brojne infekcije sa kojim se oslabljeni organizam teško bori. Simptomi nazeba obicno traju dva do tri dana, dok je kod gripa to obicno nedelju dana. U slucaju gripa uobicajeni su jaki bolovi u mišicima i zglobovima, kao i visoka temperatura. Neki od ovih simptoma ponekad su karakteristicni i za prehladu, pa ih zato cesto i nazivamo gripom”....Ipak, bez obzira na to da li se radi o obicnoj prehladi ili gripu lecenje je isto, a najvažnije je unošenje vitamina C i dosta napitaka.....„Preporuka je da u toku dana popijemo jedan do dva litra caja, poželjno je bez šecera. U borbi protiv virusa veoma je znacajan i stari dobri vitamin C. Zato je veoma važno da u toku lecenja, ali i preventivno, unosimo dosta prirodnog vitamina C kojeg ima u limunu, pomorandžama i ostalim agrumima. Od lekova se obicno koriste paracetamoli, a ukoliko je temperatura niža od 38 stepeni, ne bi je trebalo skidati lekovima. U slucaju curenja iz nosa trebalo bi biti umeren sa korišcenjem kapi za nos jer one isušuju sluzokožu nosa”, kaže Nada Macura, i dodaje: „U sezoni virusnih infekcija veoma je važno da prostorije u kojima boravimo cesto provetravamo. Poželjno je da ukoliko posecujemo ili boravimo u istoj prostoriji sa starijim osobama, trudnicama, porodiljama ili bebama koristimo maske za lice, koje nisu skupe, a mogu da sprece prenošenje virusa. Osnovna preventivna mera su ishrana bogata vitaminima, pojacana higijena i posebne redovno pranje ruku”

„Vakcinacija je poželjna za sve hronicne bolesnike, starije osobe, kao i one sklone alergijama. Deci se takode savetuje vakcinacija jer su oni zbog boravka u kolektivu, u vrticima i školama, i vrlo bliskih kontakata sa vršnjacima skloniji prenošenju virusa. Relativno zdravim odraslim osobama vakcina nije potrebna, a ukoliko ipak žele da je prime, neophodno je da se prethodno posavetuju sa svojim lekarom”.

Pomocne metode
U sezoni gripa i prehlada u borbi protiv njih pomažu i prirodne metode. Tako, na primer, ukoliko imate ovlaživac vazduha, stavite u njega etericno ulje eukaliptusa jer dvopostotni rastvor uništava 70 odsto virusa. Mogu da posluže i posude na radijatorima i aroma-lampe.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji popiju dva jogurta na dan tokom dve nedelje imaju 30 odsto više T-limfocita, celija koje se bore protiv izazivaca bolesti.

Najbolje odbrambeno sredstvo protiv prehlade je toplota, ali i caj od dumbira, tvrdi becki zdravstveni strucnjak, profesor Hademar Bankhofer. Caj pripremite tako što cete oljuštiti komad svežeg korena dumbira i isecite pet tankih listova. Sve stavite u šolju i prelijte vrelom vodom i držite poklopljeno deset minuta, a potom zasladite medom. Takode, i toplotna terapija banjanjem nogu je veoma korisna. U lavor sipajte veoma vrucu vodu, stavite šaku soli. pa noge, ukljucujuci listove, držite u vodi 20 minuta. Takva terapija daje imunom sistemu novu snagu da se bolje izbori sa virusima i bakterijama. (PressOnline)

ljekovitobilje @ 12:19 |Komentiraj | Komentari: 0
Bez obzira da li pušite, pijete kafu ili naprosto želite da izbelite zube, postoji nekoliko nacina da to ucinite kod kuce. A evo i kako:.......1.Izbeljivanje „Bakinom metodom”........Ovaj nacin izbeljivanja je poznat od davnina, a mnogi se kunu da i deluje. Pomešajte jednu kašicicu sode bikarbone, malo soli i nekoliko kapi jabukovog sirceta. Mešavina bi trebalo malo da zapenuša i spremni ste za cetkanje zuba. Nakon toga, zube išcetkajte obicnom pastom za zube. Ovom metodom zube smete da izbeljujete najviše jednom nedeljno........ 2. Izbeljivanje pomocu jagoda...Ovo je i nas iznenadilo, ali ko god je isprobao ovu tehniku, bio je zadovoljan. Trljajte jagodu celu ili zgnjecenu po zubima i vaši ce zubi biti belji. Jagode cine cuda zbog enzima koji sadrže. Taj enzim izbeljuje zube i cisti zubne naslage. Zbog visokog procenta šecera u jagodama, preporucuje se da nakon korišcenja jagoda zube operete obicnom pastom za zube....3. Izbeljivanje pomocu peroksida i sode bikarbone.....Jeftin i jednostavan nacin izbeljivanja zuba je da usta s vremena na vreme isperete s tripostotnim vodikovim peroksidom (hidrogenom). Ili izmešajte kašicicu soda bikarbone s kašicicom hidrogena i vode. Ovim istrljajte zube. Ovde je trik hidrogen. Mnoge zubne paste i skoro sva sredstva za izbeljivanje zuba sadrže vodonik peroksid i dosad je najuspešnije izbeljivanje zubi postignuto pomocu njega....Jedini je problem što se s hidrogenom mora da se postupa veoma oprezno. Ne smete da ga progutate, a ako se to slucajno i dogodi, morate odmah popiti barem jednu cašu vode kako bi se razredio. Ovaj metod izbeljivanja možete da koristite samo jednom nedeljno.

4. Izbeljivanje pomocu narandžine kore

Unutrašnja strana kore (bela) sadrži sastojke koji izbeljuju zube. Zato samo uzmite koru i protrljajte po zubima i vratite im prirodni sjaj. Neki ljudi isto cine i s korom limuna. Metoda je još uspešnija ako na koru stavite malo soli, pa time zajedno istrljate. Nakon postupka operite zube obicnom pastom za zube.

5. Izbeljivanje jabukovim sircetom

I jabukovo sirce pomaže pri izbeljivanju zuba. Ali i sa sircetom je važno biti pažljiv jer kiselina nagriza zubnu gled. Ali ako ga koristite pravilno, razredenog vodom, ovo postaje jednostavan i zdrav nacin izbeljivanja zuba.

Kašicica sirceta pomešana s pola caše vode postaje izvrsna tecnost za ispiranje usta. Mešavina je dovoljno slaba i nece oštetiti zubnu gled, a opet dovoljno jaka da zube ocisti od štetnih naslaga. Koristeci ovu mešavinu svakog dana primeticete da vam zubi postaju belji. (Blic)

ljekovitobilje @ 12:17 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, prosinac 12, 2008
Namirnice su rangirane prema njihovoj hranjivoj vrijednosti ocjenama od jedan do 100. Hrana koja ima najveću hranjivu vrijednost ujedno je i najzdravija, a to su brokula, borovnice, naranče i zelene mahune.

Američki su naučnici objavili vodič za kupce u prehrambenim prodavnicama kako bi se što lakše snalazili među brojnim namirnicama i odabrali one najzdravije.

Ovu NuVal ljestvicu osmislili su naučnici s prestižnog američkog sveučilišta Yale i za to su im trebale dvije godine.

Sistem NuVal, poznat još kao Overall Nutritional Quality Index, već su prihvatila tri američka lanca supermarketa. Taj sistem uzeo je u obzir sve faktore, od proteina, masnoća, vitamina, šećera, kalorija, soli do količine kolesterola. Također je pomno sagledana i veza između hrane i zdravstvenih tegoba.

Općenito su voće i povrće dobili najbolje ocjene budući da su najbogatiji hranjivim sastojcima, a imaju i najmanje kalorija. Hrana s puno soli i masnoća dobila je najgore ocjene.

Top lista:

Brokula, borovnice, bamija, naranče, mahune 100
Ananas, radič, jabuka, kupus, rajčice 96
Klementine, lubenica 94
Mango, crveni luk 93
Obrano mlijeko, svježe smokve, grožđe, banane 91
Avokado 89
Filet lososa 87
Crni ribizl 83
Filet bakalara, bademi, salata kristalka, smeđa riža, orah pekan 82
Kamenice 81
Škampi 75
Kus kus 72
Školjke 71
Pistacije 70
Neposoljene kokice bez masnoće 69
Ocijeđena tuna iz ulja 67
Filet grdobine 64
Ananas iz limenke 60
Bijela riža 57
Mineralna gazirana voda 56
Polumasno mlijeko 55
Grah iz konzerve 53
Punomasno mlijeko 52
Jakobove kapice (školjke) 51
Tjestenina 50
Grašak iz konzerve 49
Suhe šljive 45
Jogurt od vanilije 43
Sok od naranče, bijelo pileće meso bez kože 39
Breskve iz konzerve u sirupu 37
Jastog, sušene jabuke 34
Sok od rajčice 32
Mljeveno meso, pileći batak 30
Piletina s kožom, janjeća noga 28
Šunka 27
Grožđice 26
Hamburger 25
Kokos, zelene masline 24
Pecivo od bijelog kruha, maslac od kikirikija 23
Kiselo vrhnje s manjim udjelom masnoće 22
Pečeni kikiriki 21
Prženo jaje 18
Švicarski sir 17
Dijetna negaziran pića 15
Slanina 13
Crna čokolada 10
Bijeli kruh 9
Salama 7
Hot dog 5
Mliječna čokolada 3
Pita od jabuka 2
Gazirana pića, sladoled 1
izvor:www.cyberbulevar.com
ljekovitobilje @ 18:22 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
  Jabuka je voće čije su zdravstvene osobine poznate već hiljadama godina i treba je konzumirati mnogo češće. Preporučena količina potrošnje jabuka po stanovniku u godini je oko 32 kilograma.

Jabuke opskrbljuju tijelo mnogim dragocjenim fitonutrijentima, vitaminima C i K, bornom, folnom kiselinom i kalijem koji je neophodan za održavanje ravnoteže vode u tijelu, što je osobito važno pri povišenoj tjelesnoj temperaturi, dehidraciji, stresu, kemoterapiji.

Budući da obiluju vodom i vlaknima zbog kojih daju osjećaj sitosti jabuke su izvrsne za mršavljenje. Niskokalorične su jer jedna jabuka u prosjeku sadrži 80 kalorija. Vlakna ubrzavaju izlučivanje otpadnih supstanci iz tijela, smanjuju probavne tegobe i zatvor, a dobre su i protiv proljeva.

Smatra se da pektin  vlakno kojim su jabuke izuzetno bogate, uravnotežuje nivo holesterola u krvi, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti, a poboljšava se i regulacija šećera u krvi. Vlakna masiraju desni, a jabučne kiseline čiste usnu šupljinu od mnogih bakterija.     
 
Specifičan sastojak jabuke procianidin pridonosi smanjenju bora i povećanju rasta kose, a zbog minerala bora važnog za apsorpciju kalcija i iskorištavanje vitamina D jabuke su izvrsne u borbi protiv osteoporoze.
izvor:www.medicina.ba
ljekovitobilje @ 12:51 |Komentiraj | Komentari: 0
Na godišnjem sastanku Američkog udruženja urologa zaključeno je u dvije studije da redovna konzumacija limunade može povećati nastanak citrata u urinu, spojeva koji spriječavaju stvaranje kristalića koji se mogu nakupljati u bubrezima i činiti kamenac. U studiji je učestvovalo 100 pacijenata, njih 2/3 dnevno je pilo oko 1,2 dcl čistog limunovog soka uz 2,5 litra drugih tečnosti ili oko 1 litar limunade (bez, ili sa vrlo malo šećera) dnevno,  dok su ostali pacijenati liječeni sa kombinacijom limunade i kalij-citrata.

Nakon 40 sedmica liječenja, u skupinama je primjećeno povećanje volumena urina te povećanje citrata u urinu, međutim to povećanje bilo je značajno samo u grupi koja je kao terapiju isključivo pila limunadu.

U drugoj studiji, 12 osoba sa hipocitraurijom dnevno je pilo 120 mililitara limunovog soka pomiješanog sa 2 litre vode. Rezultati su pokazali da se razina citrata u urinu povećala kod 11 od 12 pacijenata koji su pili limunadu. Tokom trajanja liječenja, terapija limunadom uzrokovala je smanjenjem broja i veličine bubrežnih kamenaca.


Bez obzira na pozitivne rezultate studija, autori naglašavaju da je potrebno izvršiti još istraživanja prije nego se donesu konačne preporuke.         izvor:www.medicina.ba

ljekovitobilje @ 12:42 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, prosinac 9, 2008

1 l crnog domaćeg vina, (ako nema domaćeg, može Ždrepčeva krv);

3 kašike vrhom pune sjemena koprive/žare (ima u biljnoj apoteci)

1 šolja šećera

U šerpu staviti sjemenje žare, šolju šećera i 1 l crnog vina. Dobro promiješati i ukuhavati da jedna šolja otprilike tečnosti ispari. Ohladiti, procijediti i piti po fildžan ujutro i uvečer. Dvije doze potrošiti (2 l vina), napraviti pauzu, pa ponoviti.

izvor:djuliman.blogger.ba


ljekovitobilje @ 10:30 |Komentiraj | Komentari: 0

brezov list

peteljke trešnje ili višnje

kukuruzna svila

smrekine bobe

zob

košpice dinje

ječam

trava puca

U šerpu od 2 l staviti između prstiju svih sastojaka.  Dobijenu smjesu procijediti. Ne šećeriti. Piti 45 dana.

(Recept dobijen od djevojke koja je isprobala sve i na kraju ovim čajem izliječila bolest.)

izvor:djuliman.blogger.ba


ljekovitobilje @ 10:28 |Komentiraj | Komentari: 0


Prisutan je u svim zemljama svijeta. Korijen hrena upotrebljava se samo u svježem stanju.

Ljekovitost: Hren je jedan od najzdravijih začina i šteta je što se malo koristi. djeluje povoljno na obnavljanje oštećenih bakterija( disbakterija9 i pomaže kod poremećaja u radu gušterače. Posebno se preporučuje kao začin za oboljele od šećerne bolesti, a ujedno je za njih i ljekovit. Ako ga koristimo umjereno, ali redovno, pomaže pri savladavanju proljetnog umora, kada nedostaje vitamina C.

Ima jako antibiotičko djelovanje, nalik penicilinu. Zbog toga tinktura od hrena djeluje na rane koje slabo zacjeluju, posebno kada iz njih izrasta divlje meso; ne samo da trenutno ublažava bol, već i liječi.

Hren i svježi začini na bazi hrena otklanjaju asmatične tegobe i jak kašalj i stvaranje sluzi u bronhijama, odnosno plućima. Ako se uzima sa medom ili šećerom, djeluje na rastvaranje sluzi i ublažava kašalj. pomaže kod katara, asmatičnih stanja, kašlja tuberkolznih bolesnika.

Ubrzava izlučivanje urina, a pošto uništava bakterije, dezinficira cjelokupni mokračni sistem (bubrezi, bešika, polni organi). Međutim, ne smiju se odjednom koristiti velike količine, jer uslijed nadražaja bubrega može da izazove krvarenje. Svježe iscijeđen sok hrena pomaže u uništavanju koli bakterije.

uzimanje malih količina hrena, i to 15-20 kapi tri puta dnevno između glavnih obroka, veoma je dobar lijekkod upale debelog  crijeva i svih crijevnih oboljenja koja zbog lošeg varenja pružaju dobru podlogu koli bacilima. Time se ujedno otklanjaju popratne pojave kao što je nadimanje, tromost crijeva i prolivi.

Oblog od kaše svježe naribanog hrena stavljen na zatiljak liječi glavobolju. Kašasti oblog stavljen na odgovarajuće dijelove tijela, otklanja nervne bolove, išijas, neuralgične bolove nogu, koljena, leđa i ramena, kao i bolne teškoće sa želucem i čirom na želucu. kašasti oblog se ostavi  sve dok na prekrivenom dijelu kože ne nastupi peckanje. Poslije toga se crvenilo kože premaže kremom koja smanjuje pečenje i pomaže kod epitalizacije kože...

izvor:djuliman.blogger.ba


ljekovitobilje @ 10:18 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, prosinac 8, 2008
Biljna ulja su jedan od nositelja aromaterapije, bez njih je ona nezamisliva. Za razliku od eteričnih ulja, ona su masna, ne hlape i na papiru ostavljaju uljnati otisak. Bazična ili nosiva masna ulja dijelimo na tri grupe:
Osnovna ulja koja u masažnom ulju predstavljaju najveći dio (bademovo, sezamovo, Iješnjakovo, maslinovo, jojobino, makadamijino...
• Posebna ulja koja u masažnom ulju čine manji dio (vrlo masna ili pre-skupocjena da bi se upotrebljavala sama, npr. avokadovo, noćurak, pšenične klice...
Macerirana ili ulja dobivena namakanjem ljekovitih biljaka u osnovnom ulju (gospina trava, nevenovo, aloe vera, makovo...
Biljna ulja možemo dobiti iz sjemenki i ljuske na dva načina. Prvi je hladno prešanje (do 60° C) koje je vrlo skupo i radi se puno rjeđe nego drugi način, a to je vruće stiskanje (do 200°
Drugim načinom iskoristljivost je puno veća (dobije se više ulja), ali je takvo ulje, zbog temperatura, pritisaka i kompliciranih postupaka dobivanja slabije kvalitete.
Za upotrebu u aromaterapiji koriste se hladno prešana ulja. Ta ulja sadrže vitamine, minerale i ljekovite masne kiseline.
 
Pri sastavljanju masažne mješavine treba poznavati kožu kojoj je mješavina namijenjena i upotrijebiti bazično ulje koje odgovara tipu kože (suha, masna, osjetljiva...).
Postojanost biljnoga ulja ovisi o:
• Sadržaju masnih kiselina (ulja s visokim postotkom zasićenih masnih kiselina su postojanija od onih koja sadrže nezasićene masne kiseline);
• Sadržaju E vitamina koji produžuje
Clojanost (trajanje). želimo isključiti svaku mogućnost da u tijelo unosimo ostatke kemijskih gnojiva i otrova, moramo, osim najkvalitetnijih eteričnih ulja iz kontroliranog biološkog uzgoja, upotrebljavati i takva osnovna ulja.
 izvor:ljepotaa.blogger.ba
ljekovitobilje @ 11:51 |Komentiraj | Komentari: 0
Dermatolozi smatraju da nas ozonski omotač ne štiti kao nekada, koža je više izložena štetnom djelovanju Sunca i prijevremenom starenju, ali to se može djelomično spriječiti dobrom njegom i pravilnom prehranom koja obuhvata namirnice bogate beta karotinom, vitaminima C, B i E, cinkom i mono i višestruko nezasićenim masnim kiselinama.
Zbog toga u jelovniku prednost treba dati:
1. Raznim salatama
2. Povrću crvenih i narančastih plodova i korijena - cvekli, paradajzu, dinji, mrkvi...
3. Žumance je visoko vrijedan izvor vitamina A, E i B, kalcija i nešto manje cinka, a liječnici ga preporučuju i zato što izrazito povoljno djeluje na epiderm i sprečava pojavu prijevremenih bora.
ljekovitobilje @ 11:35 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, prosinac 5, 2008
Neven ima baktericidna svojstva, pa služi kao antibiotik i upotrebljava se za unutrašnje i spoljašnje liječenje. Liječi gnojne rane i posjekotine, psorijazu, opekotine i upale vena. Koristi se u liječenju zatvora, žutice, bolesti želuca i crijeva, dok se od domaće svinjske masti i voska priprema nevenova mast koja je djelotvorna pri liječenju rana i hemoroida.
Recept - Mast od nevena
Šoljicu svježe iscijeđenog soka od listića i cvijeta nevena pomiješati sa dvije šoljice nesoljene svinjske masti i pola šoljice voska. Staviti na tihu vatru i miješati desetak minuta. Mast sipati u posudicu, dobro je zatvoriti i čuvati na hladnom mjestu.


ljekovitobilje @ 11:57 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, prosinac 3, 2008
2008_29_09_grozde.jpgZrna grožđa koja sadrže ljekovite i vrijedne sastojke u posljednje vrijeme su s pravom postale zvijezde kozmetičke industrije.

Dokazano je da je grožđe bogato sastojcima koji kao da su stvoreni za njegu i očuvanje ljepote, zdravlja i mladolikog izgleda kože. Zahvaljujući vitaminima, mineralima, voćnim kiselinama i posebno polifenolu, antioksidansu koji štiti kožu od starenja, grožđe je savršeno za njegu kože.

Zdravlje i ljepota

Grožđe sadrži vitamine A, B, C i E, zatim minerale kao što je natrijum, fosfor, kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum i flora, tu je i jabučna, vinska i limunska kiselina. Osim toga, grožđe, a posebno njegove koštice, bogato je i polifenolima, antioksidansima koji su savršeni borci protiv slobodnih radikala koji uništavaju ćelije naše kože i najodgovorniji su za njeno starenje.

Štiti kožu

Polifenoli, zbog kojih je uostalom grožđe i ušlo na velika vrata u svijet kozmetike, djeluju kao svojevrsni štit koji čuva kožu od štetnih uticaja iz okoline, znatno usporavajući prirodni proces starenja. Polifenoli u kombinaciji s ostalim sastojcima prijaju svim tipovima kože. Utiču na cirkulaciju, čuvaju prirodnu elastičnost i vlažnost kože pa je tako čine nježnom i svježom. Uspješno usporavaju i brišu prve znakove starenja na mladoj koži i znatno usporavaju starenje i vidljivo jačaju, zatežu i osvježavaju zrelu kožu. Sastojci iz grožđa prijaju i koži koja nije čista, jer djeluju dezinfekcijski i uspješno čiste i sužavaju pore.

Njeguje i iznutra

Osim spolja, preparatima na bazi sastojaka dobijenih iz grožđa na ljepotu kože, ali i zdravlje cijelog organizma može da se djeluje i iznutra, ako jedete grožđe ili pijete svježe iscijeđen sok. Sastojci grožđa pozitivno djeluju na varenje, srce, krvotok i nervni sistem i podižu odbrambene mehanizme cijelog organizma. A zahvaljujući činjenici da 100 g grožđa sadrži samo oko 0,3 g masnoće i 73 kcal, ono je savršeno i za postizanje još jednog aspekta ljepote - idealne težine.
ljekovitobilje @ 22:35 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 2, 2008
2008_28_09_med.jpg Bogat vitaminima, mineralima i bjelančevinama, med je oprobano sredstvo za njegu kože. Ne sadrži dodatke ni konzervanse, a ne izaziva ni iritacije, tako da je prikladan i za najosetljiviju kožu. Med pomaže u privlačenju i zadržavanju vlage, zbog čega odlično njeguje suhu kožu.

Od meda možete da pripremite maske za lice koje ublažavaju sve probleme s kožom i daju joj zdrav sjaj. Na primjer, mješavina kašičice meda i belanceta zateže kožu i tako djeluje kao prirodni fejs-lifting. Mješavina meda i mlijeka vrlo je blaga za normalnu kožu, a za masnu kožu prikladniji je jogurt. Takođe, ako izgorite na suncu, mazanje medom može da pomogne koži da se brže oporavi. Indijsko istraživanje pokazalo je da med djelotvornije liječi opekotine od konvencionalnih krema protiv opekotina. Možete da ga dodate i u vodu za kupanje, a za svilenkastu kosu umiješajte kašičicu meda u četiri šoljice vode i time isperite kosu posle pranja.

Protiv akni

Pomiješajte kašičicu muskatnog orašćića u prahu s kašičicom meda i nanesite na akne. Ostavite da stoji 20 minuta, a potom isperite. Oraščić djeluje protivupalno, a med uništava mikroorganizme.

Maska za kosu

Pripremite masku za kosu od 1/2 šoljice meda i dvije-tri kašike maslinovog ulja. Masnoj kosi treba manje, a suhoj više ulja. Utrljajte na kosu, pokrijte kapom za tuširanje i ostavite pola sata, a potom operite šamponom.

Maska za lice

Pomješajte kašičicu jogurta s kašičicom meda. Namažite kožu, ostavite pola sata i isperite. Za njegu masne kože ovu masku stavljajte jednom nedeljno. Za suhu kožu umjesto jogurta upotrijebite pavlaku. (PressOnline)
ljekovitobilje @ 10:36 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, prosinac 1, 2008
2008_10_11_zeleni_caj.jpgAko ne razmišljate o prestanku pušenja, bar razmislite o onome što jedete.

Redovno konzumiranje zelenog čaja, mahunarki i luka štiti pušače od karcinoma pluća, stoji u izveštaju sa UCLA. Smatra se da antioksidansi iz nabrojanih namirnica smanjuju oksidacijski stres, upalu i oštećenje DNK, što su posljedice pušenja povezane s oboljevanjem od karcinoma.
ljekovitobilje @ 22:05 |Komentiraj | Komentari: 0
2008_09_27_kamilica.jpgČaj od kamilice dugo je korišćen za ublažavanje nervoze i lakše uspavljivanje, a nova istraživanja pokazala su da je ovaj napitak koristan i za držanje dijabetesa „pod kontrolom”, prenosi Bi-Bi-Si.

Naučnici su utvrdili da konzumiranje čaja od kamilice snižava nivo šećera u krvi, tako da pomaže u prevenciji komplikacija kao što su slabljenje vida, oštećenja bubrega i problemi sa cirkulacijom, koje može izazvati dijabetes.
„Fascinantno je to što kamilica blagotvorno djeluje na više polja istovremeno”, kaže dr Robert Neš koji je učestvovao u istraživanju.
Ljudi koji boluju od dijabetesa tipa dva ne proizvode dovoljno insulina, što onemogućava regulaciju nivoa šećera u krvi na prirodan način.
Istraživanje je pokazalo da bi redovno uzimanje čaja od kamilice uz svaki obrok moglo značajno da smanji nivo šećera u krvi kod obolelih, a ovaj napitak umanjuje i rizik od hiperglikemijskog šoka, potencijalno fatalnog stanja do kojeg dolazi kada nivo šećera u krvi dostigne izuzetno visoke vrijednosti. 
 
ljekovitobilje @ 18:40 |Komentiraj | Komentari: 0



Bokvica je široko rasprostranjena. U prirodi možemo naći preko dvadeset vrsta i podvrsta ove biljke. Iako se mladi listovi bokvice koriste u ishrani, kao zdrava i veoma hranljiva salata, ova biljka je ipak mnogo poznatija po svojim ljekovitim svojstvima. Od svih vrsta bokvice u fitoterapiji uglavnom se koriste dvije vrste - muška i ženska bokvica, koje su slične po sastavu i mjestima na kojima rastu, a različite po obliku listova.

Ljekovita svojstva ženske bokvice
Listovi ove biljke bogati su ljekovitim taninskim materijama i sadrže dosta prirodnih sluzi i masti. Ženska bokvica predstavlja idealno prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda. Ispitivanjem je utvrđeno da ženska bokvica ima izrazita antibakterijska svojstva, tako da je ovo tradicionalno vjerovanje dobilo i naučnu potvrdu. Svježi listovi biljke stavljaju se i na bolna mjesta nastala poslije ujeda insekata, a također i u slučaju otoka i opekotina. Koristi se kao lijek protiv kašlja i bolesti mokraćnog mjehura. U fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i gnojnih bubuljica sa kože. Preparati od bokvice korisni su i kod za uklanjanje smetnji nastalih u organima za varenje, a za ovu namjenu postoje i posebne voćne bombone od bokvice, koje se mogu nabaviti u biljnim apotekama.


Ako niste znali
Bokvica sa širokim listovima je ženska, a sa uskim je muška. Svaka vrsta ima svoje specifične ljekovite karakteristike, zbog čega se i koriste odvojeno. Nikad se ne miješaju prilikom pakovanja, ali se mogu kombinovati u toku terapije.


Sirup
Nabrati mlade listove bokvice, dobro ih oprati i očistiti vodom. Kada se osuše, listove samljeti mašinom za mljevenje i kroz platno iscijediti sok iz listova. Litar tako dobijenog soka pomiješati sa 2 kilograma šećera i kuhati 10 minuta. Piti po kašiku sirupa prije svakog obroka.


Protiv akni
Pomiješati 15 grama svježe iscjeđenog soka bokvice sa 10 grama masne kreme. Dodati nekoliko kapi ružinog ulja. Premazati kožu zahvaćenu aknama.

ljekovitobilje @ 18:15 |Komentiraj | Komentari: 0
Index.hr
Nema zapisa.